Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Консультація в рамках проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!»

Дата: 25.09.2017 15:56
Кількість переглядів: 650

Фото без описуЗ метою підвищення правової свідомості українців та інформування громадян щодо механізмів захисту їхніх прав у повсякденному житті у правовий спосіб стартував загальнонаціональний правопросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!». У рамках цього проекту  - консультація від Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Інтерв'ю  із директором центру Марією Николаїшин – нашою постійною гостею. Пані Маріє, що цікавого розкажете нашим читачам сьогодні?  Хочу розповісти нашим читачам про важливу соціальну гарантію - державну допомогу сім’ям з дітьми. З метою створення належних матеріальних умов для виховання дітей у сім’ях держава надає батькам або особам, які їх замінюють, соціальну допомогу, передбачену Законом України  "Про державну допомогу сім’ям з дітьми" та іншими законами України. Так, багатодітним сім’ям надаються наступні пільги:

 - по – перше, надається 50-відсоткова знижка плати за користування житлом. Мова йде про квартирну плату в межах норм, передбачених чинним законодавством, а саме: 21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку) плюс додатково 10,5 кв. метра на сім’ю;

 - по – друге, 50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами: газопостачання, електропостачання та інші послуги, а також вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм, визначених законодавством. Площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, аналогічно попередній становить 21 кв. метр опалюваної площі на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю;

 - по – третє, 50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення. Причому, пільги щодо плати за користування житлом (квартирної плати), комунальними послугами та вартості палива, надаються багатодітним сім’ям незалежно від виду житла та форми власності на нього;

 - по – четверте, позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів.

Необхідно знати, що Закон України «Про охорону дитинства» передбачає, що ці пільги надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

А чи є якісь пільги для сімей, де виховуються діти –сироти, діти, позбавлені батьківського піклування?  Дитячим будинкам сімейного типу та прийомним сім’ям, в яких не менше року проживають відповідно троє або більше дітей, а також сім’ям, в яких не менше року проживають троє і більше дітей, враховуючи тих, над якими встановлено опіку чи піклування, надаються пільги, які передбачені і для багатодітних сімей.

 Розкажіть, будь ласка, і про пільги, які надаються дітям із багатодітних сімей. Дітям з багатодітних сімей надаються такі пільги: безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів; щорічне медичне обстеження і диспансеризація в державних та комунальних закладах охорони здоров’я із залученням необхідних спеціалістів, а також компенсація витрат на зубопротезування; першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація; безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання; безоплатне одержання послуг з оздоровлення та відпочинку відповідно до Закону України" Про оздоровлення та відпочинок дітей". Батькам і дітям з багатодітних сімей видаються відповідні посвідчення. Зразок посвідчення, порядок виготовлення і видачі посвідчень встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Пані Маріє, скажіть що це за проект «Я маю право»? Реалізація проекту відбувається шляхом об’єднання зусиль Уряду, органів Міністерства юстиції, системи надання безоплатної правової допомоги, міжнародних партнерів та інших зацікавлених сторін. В рамках проекту проводиться інформування громадян та надання практичних рекомендацій щодо захисту прав за найбільш актуальними напрямами. Поширення знань та освітня місія сприяє залученню громадян до правової активності та правосвідомої поведінки. Старт проекту відбувся 7 червня 2017 року. Проект презентовано Павлом Петренком та директором USAID Уейдом Уорреном в Кабінеті Міністрів України. Тривалість проекту становить 3 роки (2017 – 2019 роки).

Нашим читачам ми нагадуємо, що Стрийський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги приймає клієнтів за адресою: м. Стрий, вул. О. Бачинської, 1а. Окрім того центр розширив свою діяльність- зараз на Сколівщині працює бюро правової допомоги. Тут усі горяни зможуть отримати безоплатну первинну правову допомогу та вторинну лише визначені категорії осіб. Окрім того у бюро відвідувачі зможуть скористатися такою послугою, як доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України. Бюро знаходиться за адресою: м. Сколе, майдан Незалежності 9. Прийом громадян здійснюється із 8.00 год.  до 17.00 год.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора