Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Увага! Будьте обережні на дорогах!

Дата: 04.10.2017 15:23
Кількість переглядів: 927

Фото без описуДіти – найцінніший скарб нашого життя, тож не позбавляйте їх своєї уваги. Причиною багатьої транспортних пригод може бути раптова поява дітей на дорозі та незнання й не виконання Правил дорожнього руху. Ще дуже прикро те, що батьки довіряють керувати дітям мопедами, транспортними засобами, обладнаними двигунами внутрішнього згорання, які мають незадовільний технічний стан. У багатьох випадках такі транспортні засоби не обладнані навіть гальмами, мають несправне рульове керування. Нерідко можна зустріти на дорогах неповнолітніх, які перевозять на мопедах своїх ровесників, при цьому не маючи навиків водіння. Нагадуємо основні правила, які ви повинні знати і навчати своїх дітей!

Пішоходи повинні рухатися по тротуарах і пішохідних доріжках, тримаючись правої сторони. Якщо немає тротуарів, пішохідних доріжок або пересуватися по них неможливо, пішоходи можуть рухатися по краю проїжджої частини дороги назустріч руху транспортних засобів. При цьому треба бути обережним і не заважати іншим учасникам дорожнього руху.

За межами населених пунктів пішоходи, які пересуваються по узбіччю чи краю проїжджої частини, повинні йти назустріч руху транспортних засобів.

У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи повинні вжити заходів для того, щоб чітко виділити себе на проїжджій частині чи узбіччі. Організовані групи дітей дозволяється водити тільки по тротуарах і пішохідних доріжках, а коли їх немає – по узбіччю дороги, але тільки у світлу пору доби і лише у супроводі дорослих. Пішоходи повинні переходити проїжджу частину по пішохідних переходах, а у разі їх відсутності – на перехрестях по лініях тротуарів або узбіч. Якщо в зоні видимості немає переходу, дозволяється переходити її під прямим кутом до краю проїжджої частини у місцях, де дорогу добре видно в обидва боки, і лише після того, як оціните відстань до транспортного засобу, що наближається, та впевнитеся у відсутності небезпеки. Перед виходом на проїжджу частину з-за транспортних засобів, що стоять, та будь-яких перешкод пішоходи повинні впевнитись у відсутності транспортних засобів, що наближаються. Чекати транспортних засобів пішоходи повинні на тротуарах, посадочних майданчиках, а де вони відсутні – на узбіччі, не створюючи перешкод для дорожнього руху.

Пішоходам забороняється:

– виходити на проїжджу частину, не впевнившись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху;

– переходити проїжджу частину поза пішохідним переходом у місцях, де встановлено огородження;

– затримуватися і зупинятися на проїжджій частині, якщо це не пов’язано із забезпеченням безпеки дорожнього руху.

Багато питань виникає, з якого віку дозволяється керувати велосипедами та мопедами. Про це та інші вимоги до водіїв мопедів та велосипедистів у Правилах дорожнього руху сказано: рухатися по проїжджій частині на мопедах дозволяється особам, які досягли 16-річного, на велосипедах -14-річного віку. Мопеди і велосипеди повинні бути обладнані світлоповертачами: спереду – білого кольору, по боках – оранжевого, ззаду – червоного. Для руху в темну пору доби та в умовах недостатньої видимості на мопеді необхідно увімкнути освітлення, на велосипеді – фару. Водії мопедів і велосипедів можуть перевозити лише такі вантажі, які не заважають керувати транспортним засобом і не створюють перешкод іншим учасникам дорожнього руху.

Водіям мопедів і велосипедів забороняється:

– керувати мопедом, велосипедом із несправним гальмом, а також без освітлення у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості;

– під час руху триматися за інший транспортний засіб;

– їздити, не тримаючись за руль, та знімати ноги з педалей.

Усі ці вимоги вам відомі, і тому їх виконувати – обов’язок кожного. Цим ми всі зменшимо кількість пригод і страждань, які приносять дорожньо-транспортні пригоди.

Будьте обережними і пильнуйте за дорогою, коли ви за кермом.  Дотримуйтесь правил дорожнього руху та навчайте цього дітей! Тільки разом можна припинити загибель сповнених життя і сил людей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора