Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

До відома водіїв! Азбука обгону

Дата: 18.08.2017 14:48
Кількість переглядів: 646

Фото без описуОбгін є одним з найскладніших і найнебезпечніших маневрів при водінні автомобіля. Згідно статистичних даних, приблизно 10-15 відсотків дорожньо-транспортних пригод із загального числа всіх аварій відбувається під час обгону. При цьому, в силу специфіки даного маневру, пов'язаної з високими швидкостями і обмеженістю видимості, більшість аварій мають важкі і катастрофічні наслідки.


Однак, незважаючи на весь ризик і небезпеку більшість водіїв продовжує даний маневр виконувати, причому порушують відразу по кілька вимог Правил дорожнього руху, наражаючи себе та оточуючих на величезну небезпеку. 
Можливо, для того, щоб змінити сумну статистику в позитивну сторону необхідно поміняти менталітет і світогляд багатьох людей, змусити їх подивитися на проблему з іншого боку. Невже порою так важливо і необхідно обігнати крупну вервечку вантажівок, вигравши при цьому пару хвилин, в той же час наражати на небезпеку своє життя і життя багатьох, оточуючих Вас людей?
Однак, це питання все-таки риторичне, обгони відбувалися, відбуваються і будуть відбуватися, а значить для того, що б уникнути сумних наслідків, водієві треба зі знанням справи і вміло виконувати обгони. 
Перед обгоном не слід позбавляти себе огляду, тобто не треба під'їжджати до автомобіля, який збираєтеся обігнати, впритул і триматися прямо за ним. Крім оглядовості, Ви також втрачаєте відстань, необхідну для здійснення розгону, який, у свою чергу, необхідний для швидкого і повноцінного маневрування при обгоні. Також Ви ризикуєте зіткнутися з впередіїдущие автотранспортом, якщо він різко загальмує, оскільки самі добровільно скоротили дистанцію, необхідну для реакції і раптового гальмування. 
Процес обгону треба починати з деякої відстані від обганяємо авто, причому чим автомобіль, який Ви збираєтеся обігнати, більше, тим більше має бути така відстань. Наприклад, якщо Ви збираєтеся обігнати великогабаритну «фуру», то починаєте маневр приблизно з 30-40 метрів. 
Під час знаходження на зустрічній смузі уважно стежте за транспортом, який виїжджає з примикають другорядних доріг зліва.
 Як правило, водії такого автотранспорту більше своєї уваги приділяють тому, що відбувається у них зліва і не дивляться на право, де, на їх думку, ні кого бути не може – адже це смуга зустрічного руху. 
Сам обгін краще починати з більш низькою передачі, перемикаючись на більш високі по ходу набору оборотів. Це додасть Вам динаміки і спростить процес виконання маневру. Крім того, під час знаходження Вашого автомобіля на зустрічній смузі, Ви повинні мати запас потужності, для раптового і непередбаченого маневрування у випадку непередбачених обставин. 
Час знаходження на зустрічній смузі треба мінімізувати, однак при цьому негайно повертатися в свою смугу після випередження обганяємо транспорту не слід, інакше Ви його можете "підрізати". Витримайте невелику паузу і повертайтеся в свою смугу тільки тоді, коли побачите транспорт, який Ви обганяєте, в дзеркалі заднього виду. 
Перед початком обгону включайте лівий поворот. Залишайте його працюючому весь час в ході обгону, а перед початком повернення в свою смугу, включайте правий поворот. Дані сигнали вкажуть водіям, що оточують Вас, на якій саме стадії обгону Ви знаходитесь і які маневри збираєтеся проводити. 
Будьте обережні і уважні!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора