Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Новації в застосуванні РРО

Дата: 07.02.2018 14:47
Кількість переглядів: 721

Сколівське відділення   Стрийської  ОДПІ  ГУ ДФС у  Львівській області повідомляє, що з 20 грудня 2017 року, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2017 року №984, підвищено граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг). У разі перевищення цього розміру застосування реєстраторів розрахункових операцій є обов’язковим. Граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг) для окремих форм та умов проведення діяльності підвищено з 200 тис. грн на один суб’єкт господарської діяльності до 500 тис. грн на один суб’єкт господарювання, та з 75 тис. грн на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів (надання послуг) до 250 тис. грн.

У Постанові №984 також зазначено, що для форм і умов проведення діяльності, визначених у переліку, платники єдиного податку другої та третьої груп (фізичні особи-підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року перевищив 1 млн грн, обов’язково застосовують РРО відповідно до пункту 296.10 статті 296 Податкового кодексу України.

Крім того, внесеними змінами,  зокрема, передбачено, що дія Постанови № 1336 не поширюється на суб’єктів господарювання, що здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами. Відтак, встановлюється вимога для усіх суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами, застосовувати РРО незалежно від розміру доходу. Також із зазначеного переліку вилучено норму щодо можливості здійснення роздрібної торгівлі пивом у пляшках та бляшанках за умови відсутності продажу інших підакцизних товарів, що здійснювалася фізичними особами-підприємцями, які сплачують єдиний податок. Таким чином, роздрібний продаж пива має здійснюватися з обов’язковим застосуванням РРО.

Також Постановою №984 внесено зміни до Переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій.

Звертаємо увагу, що постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року №148 затверджено Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні (далі – Постанова № 148 та Положення № 148), яке офіційно опубліковано 4 січня 2018 року та розміщено на веб-сайті Національного банку України. Постанова набрала чинності 5 січня 2018 року.

Положенням №148 дано оновлене визначення оприбуткуванню готівки, а саме «Оприбуткуванням готівки в касах установ/підприємств/відокремлених підрозділів, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги/застосуванням РРО та КОРО (у разі застосування КОРО без застосування РРО), є здійснення обліку готівки у повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів/фіскальних звітних чеків (або даних розрахункових квитанцій)».

Також передбачено, що установа/підприємство на підставі цього положення зобов’язане розробити та затвердити внутрішнім документом порядок оприбуткування готівки в касі установи/підприємства, у якому максимально врахувати особливості роботи як установи/підприємства, так і його  відокремлених підрозділів (внутрішній трудовий розпорядок, режим роботи, графіки змінності, порядок та особливості здавання готівкової виручки до банку).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора