Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Туман - небезпека на дорозі

Дата: 18.10.2017 14:45
Кількість переглядів: 1301

Фото без описуОсінні перепади нічних та денних температур стають причиною утворення туману. Це погодне явище особливо небезпечне для водіїв, оскільки видимість значно падає, а самі лише фари тут навряд чи допоможуть. Аби вам було легше уникнути дорожніх інцидентів під час кермування в умовах недостатньої видимості, ми підготували для вас добірку порад, що допоможуть Вам їздити безпечно в туманних умовах.



1. Зведіть до мінімуму кількість поїздок в туман. Як завжди, найголовніше і найпростіше правило безпеки для водія — залишатись вдома, якщо перспективи на дорозі туманні. Якщо справа нагальна і не може почекати, ознайомтесь із перерахованими нижче правилами кермування в туман.

2. Світло. Звичайне світло фар не допомагає впоратись із туманом, або й навпаки — розсіюється в імлі, засліплюючи водія. Найкраще використовувати протитуманні фари, якими ваше авто завбачливо обладнав виробник. Такі випромінювачі зазвичай розміщені на нижній межі бампера і спрямовані під невеликим кутом вниз. Завдяки тому, що туман при землі найменш густий, вони надійно освітлюють дорогу.

3. Налаштуйте склоочисну систему. Мікрокраплини туману з часом збираються на лобовому склі. утворюючи серйозну візуальну перешкоду. Тому подбайте про справність двірників та швидкість їх руху. Крім того, не забудьте перевірити омивачі лобового скла — вони допоможуть впоратись із складними забрудненнями. Ви повинні бути зосереджені на дорозі, а не на візерунках на склі.

4. Тримайтесь своєї смуги. Часто в туманну погоду водії втрачають дорожній маркер з поля зору і потрохи зміщуються зі своєї смуги, створюючи небезпечну ситуацію для інших водії, чий рівень видимості не кращий від вашого. Остерігайтесь такого непомітного дрифтування.

5. Будьте обачні із задніми фарами інших авто. Треба обережно вдивлятись в туман і концентруватись на дорозі. Намагаючись взяти за орієнтир червоне світло автомобіля, що попереду, ви ризикуєте дізнатись в останню мить, що він не їде, а стоїть, до того ж, збоку від дороги.

6. Відстань між авто. Замість звичних двох секунд дистанції варто збільшити відстань до п’яти секунд. Такий запас часу необхідний для того, щоб, коли з туману з'явиться рухомий чи статичний об’єкт, по-перше, ви мали час на реагування, а по-друге, системи автомобіля встигали здійснити всі необхідні процеси для гальмування.

7. Туманний лід. З цим явищем водії стикаються, як правило, наприкінці осені, коли грудень наступає на п’яти. Нічні заморозки і ранішній туман стають циклом — туман осядає на дорозі тонкою плівкою і замерзає, а вранці тане і знову випаровується. Іронічно, що чим краща і гладша дорога, тим небезпечніший «чорний лід». Тому не зайвим буде перевзути ваше авто у зимову гуму, не чекаючи календарної зими. Пізньої осені особливо ретельно контролюйте швидкість руху, адже часто саме на високих позначках спідометра «чорний лід» проявляє себе.

8. Десь в тумані блукають тварини. Як і нічна темрява, імла часто стає маскуванням для звірів. Щоправда, вночі світло автомобільних фар ще менш помітне для тварин. Якщо туман густий, єдиним дієвим рецептом тут стане зниження швидкості на заміських ділянках дороги і уважна їзда міськими вулицями.

9. Зупиніться. Коли туман стає справді непроглядним, з’їдьте вбік та зачекайте — зазвичай це швидко минає завдяки вітру. Декому може здатись, що їхати в дуже густій імлі — гарно і казково, однак, розкидані на кількадесят метрів уламки розтрощених автівок швидко нагадують про ймовірні наслідки. Зупиніться на узбіччі хоча б для того, щоб зважити важливість ваших невідкладних справ та небезпеки поїздок «навпомацки».

10. Просіть про допомогу. Якщо ви їдете не самі, просіть про допомогу. Нехай пасажири стануть на певний час вашими додатковими вухами та очима. У дітей, наприклад, більш гострий зір, ніж у дорослих. Гаджети та радіо краще вимкнути, а скло трошки опустити, якщо погода може вам це дозволити.

 

 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора