Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Глава держави: Той, хто пропонує змінити формат Мінських домовленостей на якийсь інший, робить це лише з однією метою – звільнити Путіна від його зобов’язань

Дата: 28.03.2019 14:27
Кількість переглядів: 481

???»?°???° ???µ???¶?°????: ??????, ?????? ???????????????? ?·???????????? ?????????°?? ???????????????? ???????????»?µ?????????µ?? ???° ???????????? ??????????, ?????±?????? ???µ ?»?????µ ?· ???????????? ???µ?????? ??? ?·?????»?????????? ???????????° ?????? ???????? ?·???±??????????·?°????Президент Петро Порошенко підкреслює, що Мінські домовленості передбачають чіткі зобов’язання Росії щодо звільнення захоплених нею українських територій та виведення військ і озброєння. Він наголосив, що зміна формату цих домовленостей матиме наслідком відмову президента Росії їх виконувати. «Той, хто пропонує щось інше – будапештські формати, варшавські формати, московські формати – це робиться лише з однією метою: дати Путіну вислизнути від взятих на себе зобов’язань. Якщо Україна сама відмовиться від Мінського процесу, якщо Україна сама відмовиться від Нормандського формату – знімуться санкції. Це те, чого прагне Путін. Україна нічого не доб’ється», - заявив Петро Порошенко.

Президент підкреслив: «Тому некомпетентних і безвідповідальних політиканів на гарматний постріл неможна підпускати до цих процесів. Бо виявиться, що та величезна ціна, яка заплачена за нашу можливість будувати країну, все буде дарма».

«Повірте, кожне слово там вирахувано, вичищено і чітко скоординовано з нашими партнерами. До речі, не лише з Францією та Німеччиною, бо вони представляють весь Європейський Союз, включно з Великобританією. Це чітко записано в рішеннях Ради ЄС. Координація зі Сполученими Штатами відбувається де-факто перед кожним засіданням. Це є повноваження і функції великого друга України Курта Волкера, посла з величезним досвідом і фантастичною працездатністю», - наголосив Глава держави.

За словами Президента, лише після формування безпекового компоненту Мінських домовленостей, починається політичний компонент. «Коли повертається український суверенітет, коли готуються вибори за участю українських політичних партій, за українським законодавством, відбуваються вибори місцевої влади, якій переходять повноваження щодо інтеграції цих територій назад в Україну – повернення українського прапора, українського герба. І іншої альтернативи сьогодні просто фізично не існує», - зазначив Петро Порошенко.

«Ми зараз можемо сказати, що Нормандський формат призвів до того, що там стоїть підпис Путіна. Хто там фантазує або мріє, що ми зараз хочемо скасувати Нормандський формат. Вони, до речі, називають це «мінським форматом». Я хочу ще раз наголосити – повчіть, почитайте матеріальну частину. Бо «мінського формату» не існує. Є Мінські домовленості», - пояснив Глава держави.

Він підкреслив, що виконання Мінських домовленостей – це зобов’язання Росії. «Санкції проти Росії запроваджуються у зв’язку із невиконанням Мінських домовленостей. Зобов’язання, які взяла Росія і які мають бути забезпечені, в тому числі через наше рішення щодо запровадження блакитних шоломів ООН, відповідно до рішення Ради Безпеки ООН. Це наша позиція спільна», - сказав він, додавши, що це є не лише позиція України.

За його словами, миротворці мають, в першу чергу «вичавити окупаційні російські війська з Донбасу». «Це записано чорним по білому у Мінських домовленостях. Друга позиція – роззброїти незаконні військові формування. Це записано. Третя позиція – викинути назад в Російську Федерацію незаконне озброєння, важку військову техніку. Це записано в Мінських домовленостях. Передати під контроль України неконтрольовану ділянку україно-російського кордону для того, щоб припинити інфільтрацію російських «Камазів», «гуманітарних» конвоїв, які везуть зброю, амуніцію і паливо. Це записано в Мінських домовленостях», - підкреслив Президент.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора