Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Презентація виставки Українського інституту національної пам’яті «Донбас: переPROчитання образу»

Дата: 06.05.2019 14:09
Кількість переглядів: 485

Фото без описуУ історико- краєзнавчому музеї "Сколівщина" за ініціативи та підтримки відділу культури Сколівської РДА, за участі вчителів, старшокласників Сколівської ЗОШ- І- ІІІ ст. відбулася презентація виставки Українського інституту національної пам’яті «Донбас: переPROчитання образу». Виставка є символічним знаком викорінення зі свідомості українців стереотипів негативного образу сходу як «особливого» зросійщеного регіону, створеного російською пропагандою та актуалізованого в українському суспільстві в умовах війни Росії проти України. У виставці зібрані найбільш переконливі та цікаві факти історії заселення степових регіонів, умов політичного, релігійного, соціального, культурного та національного становлення Донбасу у різні періоди історії. Значна їхня частина присвячена “антирадянським виступам” та проявам суспільної незгоди серед жителів Донецької та Луганської областей. Фото без описуУ стендах проілюстровано діяльність створеної у 1976 році Української Гельсінської групи, активними членами якої були вихідці з Донбасу Петро Григоренко, Микола Руденко, Василь Стус та Олекса Тихий. Ілюстрована добірка експозиції зрештою повністю руйнує міф про Донбас як «надзвичайно зрадянізоване» населення регіону.

«Спочатку імперії крадуть минуле, потім загарбують територію. Так зробила Росія з Кримом, який зображали «ісконно рускім», і з Донбасом, з минулого якого стирали українські сліди. Такий погляд активно впроваджувався в суспільну свідомість на цих теренах та в Україні загалом. Вже потім з‘являються «зелені чоловічки» чи терористи з георгіївськими стрічками, які нібито відновлюють історичну справедливість. Тому визволення і Криму і Донбасу неможливе без повернення правди про їхнє минуле, їхньої інтеграції в загальноукраїнський історичний наратив. На Донбас не російський чи радянський пропонує подивитися відкрита сьогодні виставка. І побачити в ньому не Донбас, а українські Донеччину та Луганщину», – вважає голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Виставка містить маловідомі для широкого загалу українців матеріали з фондів Центрального державного архіву громадських об'єднань України, Галузевого державного архіву СБУ, а також документи з Державного архіву Фото без описуДонецької області. 
Приємо, що, мандруючи Україною від села до міста, експозиція спонукає всіх нас до глибокого аналізу й зміни поглядів на звичну колаборантську позицію російської пропаганди, якій вдалося поглинути більшу частину населення Донбасу, та не вдасться ввести в оману свідомих українців. Слава єдиній соборній українській державі. Донбас - це Україна!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора