Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Основні принципи виборчого законодавства

Дата: 05.02.2019 13:37
Кількість переглядів: 413

У грудні минулого року Міністерство юстиції України спільно з Центральною виборчою комісією започаткували ініціативу «Я МАЮ ПРАВО ОБИРАТИ», яка реалізовується в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!». До неї також  долучилася і система  безоплатної правової допомоги, яка включає понад 550 центрів та бюро по всій країні. Зважаючи на це, ми у рамках започатковуємо  консультування громадян з виборчого права. Сьогодні наша гостя - Марія Николаїшин - директор Стрийського місцевого центру з надання безоплатної воринної правової допомоги.

Що розповімо спочатку нашим виборцям, пані Маріє?

Серію консультативних статтей хочу розпочати, звернувши увагу на основоположних засадах виборчого права. Так, голосувати на виборах Президента України мають право повнолітні громадяни України, у тому числі й ті, яким на день виборів виповнилося вісімнадцять років. Саме вони, окрім осіб, визнаних судом недієздатними, є виборцями. Важливо й те, що кожний виборець має один голос. І своє право голосу він може використати тільки на одній виборчій дільниці там, де включений до списку виборців. Наша держава дає можливість громадянину добровільно взяти участь у виборах. Ніхто не може бути примушений до участі чи неучасті у виборах. Вибори Президента України є вільними. А це означає, що забороняється застосування підкупу, обману  та інших нечесних технологій, які можуть перешкоджати вільному волевиявленню виборця. У статті 157 Кримінального кодексу України за перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права передбачена кримінальна відповідальність.

Голосування на виборах Президента України є таємним. Що це означає?

Таємність – це ще один принцип виборчого права. Це означає, що контроль за волевиявленням виборців суворо заборонено. Виборець голосує у кабіні для таємного голосування. При цьому, фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців в кабіні для голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування.

А чи може громадянин доручити іншому виборцеві проголосувати за нього?

У статті 8 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено, що кожний виборець голосує на виборах Президента України особисто. Голосування за інших осіб, а також передача виборцем права голосу будь-якій іншій особі забороняються.

А як же бути громадянину з особливими потребами, який скажімо, має проблеми із зором і не може самостійно заповнити виборчий бюлетень?

У такому випадку за згодою цього виборця поставити відповідну позначку у бюлетені може громадянин, якому він довіряє це зробити. Однак, такими особами не можуть бути: члени виборчих комісій, спостерігачі, кандидати, їх довірені особи навіть, якщо вони є родичами виборця. Зазначу, що допомога такому виборцю, не вважається голосуванням замість нього.

Ми продовжимо спілкування із фахівцями з виборчого законодавства та й надалі надаватимемо роз’яснення на цю тему. А наразі нагадуємо, що на Сколівщині діє бюро правової допомоги - відділ Стрийського місцевого центру з надання безоплатної воринної правової допомоги. У разі необхідності Ви можете звернутися  до фахівців бюро правової допомоги за консультацією, завітавши за  адресою:     м. Сколе, вул. Чайківського, 6. Центр знаходиться за адресою: м. Стрий,   вул. О. Бачинської, 1а.  Прийом громадян здійснюється з 8.00 до 17.00. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора