Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

На Львівщині урочисто відзначили Національне свято конституції Польщі

Дата: 12.05.2017 13:31
Кількість переглядів: 211

11 травня, у львівському Палаці Потоцьких відбулись урочистості з нагоди Національного свята Конституції 3 травня.

Участь у заході взяло керівництво Львівської  області, керівники  іноземних  дипломатичних  представництв  у м. Львові, представники бізнес-середовища та духовенства.

"Сьогодні ми святкуємо особливе свято для наших добрих сусідів, які 3 травня 1791 року отримали свій Основний Закон. Цим заходом тут, на Львівщині, ми хочемо показати приклад об'єднання та злагоди між двома народами для спільного руху до європейського майбутнього", - зазначив під час вітального слова голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка.

Опісля відбувся святковий концерт.

Зазначимо, святкування організувало Генеральне консульство Республіки Польща у м. Львові за сприяння Львівської галереї мистецтв.

Довідково. 

Конституція Речі Посполитої 3 травня 1791 року (дослівно «урядовий закон», пол. ustawa rz?dowa) вважається першою в Європі конституцією  в сучасному розумінні, ухваленою на Чотирилітньому сеймі в Польщі, що встановлювала устрій Речі Посполитої  згідно з ідеями  просвітництва. Конституція втратила чинність після Торговицької конфедерації та збройної інтервенції Росії.

Українці можуть вважати першою європейською конституцією Конституцію Пилипа Орлика, датовану 1710 роком, яка в силу несприятливих історичних обставин не була прийнятою та впровадженою в дію. Остання обставина не дозволяє українському історичному документу «конкурувати» за першість з польським, який був фактично введений в дію і мав широкий, хоч і короткочасний, вплив на події.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора