Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Громадяни, які здавали в оренду житло, мають задекларувати свої доходи

Дата: 22.02.2017 12:55
Кількість переглядів: 740

Про особливості цьогорічної деклараційної кампанії, категорії громадян, які повинні подати декларації, та доходи, які оподатковуються, розповів    начальник  Сколівського  відділення   Стрийської ОДПІ   ГУ ДФС у  Львівській області   Володимир  Миколайович Мелех  в інтерв’ю   газеті «Бойківська думка».

Так, за  його  словами, задекларувати свої доходи мають громадяни, які працюють найманими працівниками у роботодавців, наприклад, хатніми працівницями, садівниками, нянями, гувернантками, будівельниками тощо. Також прозвітувати про отримані прибутки мають люди, які здають своє житло в оренду фізичним особам.

«Податок сплачується під час здачі в оренду не лише житлових приміщень, але й гаражів, дачних будинків, присадибних та інших земельних ділянок. До речі, тут є нюанс: якщо нерухомість або інше майно орендує юридична особа або фізособа – підприємець, то податковим агентом є саме орендатор. Він і повинен утримати та перерахувати до бюджету податок за ставкою 18%. Якщо ж нерухомість здається фізичній особі, то податок за ставкою 18% сплачує орендодавець», – підкреслив  Володимир Мелех.

Крім того, оподатковуються також доходи, отримані від здавання в прокат автотранспорту та іншого рухомого майна.

Посадовець також зазначив , що не повинні подавати декларації особи, які протягом року продали не більше одного житлового будинку, квартири або їх частин, кімнати, дачного будинку, або земельної ділянки у розмірі, передбаченому законодавством для безкоштовної приватизації, за умови, якщо таке майно знаходилося у власності людини понад 3 роки.

До того ж  не оподатковується  продаж  успадкованого майна.

«В інших випадках, коли людина все ж таки має сплатити податок на доходи з фізичних осіб під час продажу квартири, діє пільгова ставка 5%. Крім цього, вона має сплатити 1,5% військовий збір», – розповів  Володимир  Мелех.

Однак, як підкреслив посадовець, завірити договір купівлі-продажу нотаріус може лише при наявності оціночної вартості нерухомості та документу про сплату податку. Тому, після нотаріального завірення угоди податок вважається сплаченим і подавати декларацію громадянам не потрібно.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора