Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

"Сила народу – в його єдності"

Дата: 15.01.2019 12:48
Кількість переглядів: 5363

Фото без описуСьогодні, 15 січня,  в залі засідань  райдержадміністрації  проведено круглий стіл,  присвячений 100-річчю проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, з метою обговорення  передумов та історичного  значення  проголошення  акту Злуки, спадкоємності історичної державотворчої  традиції та   формування   підґрунтя для  соборності Української держави.  Відкриваючи засідання, заступник голови райдержадміністрації  Володимир Крушельницький наголосив  на важливості  усвідомлення кожним  українцем історичної значимості  проголошення  Соборності України,   формування та збереження  національної самосвідомості,  державницького  підходу у вчинках та діях спрямованих  збереження  та зміцнення  держави.Фото без опису

Вчитель історії Сколівської ЗОШ І-ІІІ ст. Наталія  Ткачик  провела  просвітницький   історичний  екскурс в  сторічні  події  об’єднання українських земель, звернувши увагу на  передумови проголошення та неоціненну   історичну значимість акту Злуки, як для  формування  соборної Української держави  у 1919 році, так і для формування сучасної державницької політики.  Оскільки,  акт  Соборності це, по-перше,  добровільне  об’єднання  всіх українських земель в соборній державі;  по-друге,  в умовах війни,  політики проявили витримку, взаємоповагу, розуміння ситуації  та домовились про об’єднання; і , по-третє, акт  отримав  велику народну підтримку,  про що в Києві довели кілька десятків  тисяч людей.  Акт Злуки  це -  утвердження, хоч і на короткий час  історичної справедливості;  це -   здійснення споконвічної  мрії  українського народу – Соборна  незалежна Українська держава; це -  могутній вияв  волі українців  до етнічної і  територіальної консолідації;  це -  набуття державного  статусу ідеї соборності;  без акту Соборності не було б  завершеної форми  самостійності Української держави;   добровільне об’єднання ЗУНР та УНР – це модель  цивілізованої, демократичної злуки, об’єднання етнічних земель в єдину суверенну державу.

Фото без опису «Успіх  побудови демократичної  та міцної держави ґрунтується  на наших спільних  зусиллях, на дотриманні принципів  незалежності, на усвідомленні  власної відповідальності за майбутнє своїх дітей, тобто свого народу. Тому кожен з нас творить державу,  творить її добрими справами, спрямованими на добробут і розквіт духовності, на розвиток і зміцнення держави.  День Соборності  сторічної  давності – це один з етапів державотворення, який сформував грунт для проголошення незалежності у 1991 році. Сила народу – в його єдності.  Хочеться  згадати  слова Захара Беркута: «Доки  будете дружньо держатися купи, незламно  стояти  всі за одного, а один за всіх,  доти ніяка ворожа сила не побідить  вас». Це звернення до тухольківської  громади. Але насправді  вони  стосуються всіх нас, всіх українців, всієї України. В єдності сила народу. Боже, нам єдність подай!» - підсумувала  Наталія Ткачик.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора