Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

З Днем Соборності України!

Дата: 22.01.2018 12:39
Кількість переглядів: 623

Сьогодні, 22 січня 2018 року, ми  відзначаємо  річниці  важливих   подій українського державотворення:  99-у річницю об’єднання українських історичних земель в результаті проголошення Акта злуки УНР та ЗУНР  та 100- річчя проголошення незалежності Української Народної Республіки  “самостійною, ні від кого незалежною, вільною суверенною державою українського народу”  (IV Універсал Української Центральної Ради). «…Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України — Галичина, Буковина, Закарпаття і Наддніпрянська Україна. Здійснилися віковічні мрії, для яких жили і за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ увільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної, незалежної Української держави, на добро і щастя українського народу».

 Державно-правове значення Акта соборності полягає у тому, що вперше на конституційному рівні заявлено про неподільність українських земель, єдність і солідарність українського народу, зазначено право українського народу мати єдину державу на всій території проживання; вчинено спробу реалізувати це право у конкретних державно-правових актах.

Акт Злуки став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації, свідченням їх самоідентифікації, становлення нації та обумовив  глибинний слід в історичній пам'яті українського народу. Свідченням того стали січневі події 1939 року у Карпатській Україні - перше офіційне святкування свята Соборності, а також січневі події 1990 року, коли ця пам'ять вибухнула енергією інтелігенції і виструнчилась живим людським ланцюгом, єднаючи Київ і Львів, Схід і Захід України.

Руйнування Соборності  УНР  та втрата національної державності  на початку XX століття – це   гірка  та повчальна сторінка історії і для сьогоднішнього покоління українців, яка вчить, що у часи негод і боротьби слід відкинути власні і політичні амбіції перед першочерговим і святим обов’язком зберегти національну єдність народу та Українську Соборну Самостійну Державу. Кожен клаптик української землі є всією Україною, і усі наші землі повинні бути об’єднані в одній Великій Соборній Українській Державі, єдиній і неподільній.

Нині, як і  на початку XX століття, процес національного державотворення відбувається в умовах російської військової агресії.  В наш час, українські воїни у районі проведення Антитерористичної операції, в тому числі захисники Донецького аеропорту, як  триста спартанців царя Леоніда під Фермопілами, як  триста  козаків під Берестечком, як  тридцять воїнів армії УНР під Крутами, знову  відстоюють незалежність та соборність України.

Новітні події в історії українського народу  надають ідеї Соборності нового змісту,  вимагають  її поглиблення та  розширення далеко поза межі вузького значення  державно-територіальної єдності об’єднаної Великої України до усвідомлення кожним українцем планетарної Соборності Українського Духу, загальної Соборності Української Нації як абсолюту, вимагають в українців просити допомоги у Всевишнього: «Боже, нам єдність подай!»

  Слава  Захисникам Соборної, єдиної   і неподільної України!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора