Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Делегація Сколівщини взяла участь у вшануванні 74-ї річниці трагедії села Павлокома та відзначення 204-ї річниці від дня народження автора Державного Гімну України о. Михайла Вербицького

Дата: 04.03.2019 12:23
Кількість переглядів: 433

Фото без описуУ суботу, 2 березня, у селі Павлокома на Ряшівщині, Польща, відбулись скорботні заходи із вшанування пам’яті 366 українців, загиблих 3 березня 1945 року. Участь у заходах із нагоди 74-Ї річниці трагедії села Павлокома взяло більше півтори тисячі осіб – делегації з усіх районів Львівщини, а також представники Тернопільщини та Іванофранкцівщини. Вони поклали квіти та лампадки до Меморіалу трагічно загиблим українцям.

«74 роки тому тут співали українських пісень, тут «Отче наш» Фото без описупромовляли українською мовою, тут веселились діти у любові своїх батьків. Тут люди будували мрії про своє майбутнє. Це все обірвалось в один день. Обірвалось лише тому, що хтось не хотів, щоб тут жили українці, щоб тут передавалась пам`ять про наші покоління. Сьогодні на цьому місці ми задаємо собі запитання «Чому це сталось?» І кожен з нас знає відповідь: тому що тоді не було Української держави, не було єдності. Ми сьогодні тут, тому що ми маємо могутню державу, у нас є сильна армія, яка за тисячу кілометрів звідси боронить весь Фото без описуцивілізований світ від нашестя ворога, щоб він не вбивав нові й нові покоління. Українська держава дбає і буде дбати про всіх українців, які опинились за межами держави. Україна поважає, береже і берегтиме пам`ять свого народу», - наголосив під час заходу голова Львівської ОДА Олег Синютка.Окрім того, очільник Львівщини закликав польську владу та громаду берегти українську пам`ять на території республіки та впорядкувати символи нашої держави - цвинтарі та інші пам’ятні місця. «Хочу звернутись до всіх поляків: відновіть наші символи у тих місцях, де живе українська пам’ять. Тому що так вчиняє увесь цивілізований світ. Ми можемо показати приклад – понівечений рукою агентів ФСБ пам’ятник у Гуті Пеняцькій відновила навіть не влада, а громада власними силами», - додав Олег Синютка.

4 березня минає 204-та річниця з дня народження творця музики Державного Гімну – Михайла Вербицького. Також чисельна делегація з України, зокрема Львівщини, Тернопільщини та Івано-Франківщини 2 березня вшанувала  Пам’ять великого українця у с. Млини, Республіка Польща.

Урочистості розпочалися зі Святої Літургії у місцевому храмі села Хотинець. Опісля, у церкві Покрови Пресвятої Богородиці, де колись був парохом отець Михайло Вербицький, відбулась поминальна молитва.

У каплиці-пантеоні, де похований видатний українець вшанували пам’ять та поклали квіти. Більше тисячі українців зі Львівщини, Тернопільщини, Івано-Франківщини та Прикарпатського воєводства спільно виконали Державний Гімн України та «Боже, великий, єдиний…» На завершення заходу відбулось віче. 

«Уявіть собі, що автор музики Гімну України отець Вербицький, коли писав музику до гімну, незалежна Україна буда лише в його мріях. Сьогодні ми з гордістю виконуємо Гімн, він єднає нас. Українці розкидані по світу. Але їх єднають такі місця, такі події, як нині. І доки пам'ять про тих людей живе, доти житиме і Україна. Ми повинні пам’ятати наше минуле, але не забуваймо, що історію творимо ми. Тут і зараз. В цій історії не буде ворожнечі – нам немає що ділити. Ми йтимемо вперед, у Європі, пліч-о-пліч», - наголосив радник Посольства України в Польщі Василь Зварич.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора