Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

45-річчя священства відзначив перекладач Острозької Біблії отець Рафаїл Турконяк

Дата: 03.04.2017 12:23
Кількість переглядів: 200

Фото без опису45-річчя ієрейських свячень цими вихідними відзначив архімандрит Греко-Католицької Церкви, доктор богослов'я і доктор літургіки, біблійний перекладач отець Рафаїл Турконяк. 45 років тому, 2 квітня 1972 року він одержав ієрейські свячення з рук слуги Божого Йосифа Сліпого та блаженного Василя Величковського. 

З цієї нагоди відбулась урочиста служба, опісля отець приймав вітання від священослужителів та представників влади. Зокрема, отця Рафаїла привітав голова Львівської ОДА Олег Синютка та подякував за сумлінне служіння Церкві та людям.

Інформаційна довідка про перекладача Острозької Біблії отця Рафаїла Турконяка

Народився 7 травня 1949 року в м. Манчестер, в Англії в родині українців Павла Турконяка та Стефанії з роду Сас. Жив за кордоном – у Німеччині, США та Італії. Є громадянином США, живе у Львові.

У 25 років вступив до монастиря св. Теодора Студита біля Риму.

2 квітня 1972 р. одержав ієрейські свячення з рук слуги Божого Йосифа Сліпого та блаженного Василя Величковського. Впродовж 1972-1976 років обслуговував парохію Української греко-католицької церкви у Крефельді (Німеччина).

У 1975 році Глава Української греко-католицької церкви Йосиф Сліпий доручив перекласти Біблію з слов’янського тексту для вжитку в богослужіннях.

У 1978 році переїхав до Америки і став настоятелем монастиря монахів Студитського уставу в Пассаїку, Нью-Джерсі.

У 1991 році блаженний кардинал Мирослав-Іван Любачівський запросив о. Рафаїла на посаду віце-канцлера Львівської Архієпархії. Впродовж 1993-1996 років виконував уряд Патріаршого Економа Української греко-католицької церкви. У квітні 1995 року піднесений до гідності архимандрита.

У грудні 1992 року став членом Українського Біблійного Товариства і одержав доручення виготовити 4-й повний переклад Святого Письма з давньогрецької мови (завершено в 2007 році), паралельно продовжив працю над критичним виданням Острозької Біблії.

2003 року отець Рафаїл Турконяк закінчив унікальний переклад Острозької Біблії сучасною українською мовою, дослідивши всі відомі тексти Святого Письма різними мовами. На переклад і звірку пішло понад 30 років. Щоб набирати текст старослов’янською мовою, отець Рафаїл власноручно створив старослов’янський комп’ютерний шрифт.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора