Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Cоціальний захист громадян, потерпілих від Чорнобильської катастрофи

Дата: 29.03.2018 12:02
Кількість переглядів: 579

Фото без описуСтаном на 01.01.2018 року на обліку в управлінні соціального захисту населення Сколівської  райдержадміністрації перебуває 95 громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в тому числі: 7 учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС першої категорії (1А); 24 учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС другої категорії (2А); 11 учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС третьої категорії (3А); 5 потерпілих від Чорнобильської катастрофи другої категорії (2Б); 25 потерпілих від Чорнобильської катастрофи третьої категорії (3Б); 23 неповнолітніх дітей потерпілих від Чорнобильської катастрофи.

Перелік пільг та виплат для постраждалих осіб. Компенсації та пільги для постраждалих осіб встановлені в розділі IV Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї. Загальні компенсації та пільги стосуються всіх громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, відповідно до встановлених категорій (відповідно до ст.20, 21, 22, 24, 25 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи»).

Розміри виплат деяким категоріям громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2005 року №562 «Про щорічну допомогу на оздоровлення громадянам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи» встановлені такі розміри щорічної допомоги на оздоровлення: інвалідам I та II гр. – 120 грн.; учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 2 категорії – 100 грн.; інвалідам ІІІ гр. та дітям – інвалідам – 90 грн.; учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 3 категорії, кожній дитині, яка втратила внаслідок Чорнобильської катастрофи одного з батьків та евакуйованим із зони відчуження у 1986 році, включаючи дітей – 75 грн.

     Постановою Кабінету Міністрів України від 14 травня 2015 року №285 «Про встановлення розмірів виплат деяким категоріям громадянам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи» встановлено виплата одноразової компенсації за шкоду, заподіяну здоров'ю особам, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, сім'ям, які втратили годувальника із числа осіб, віднесених до учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, смерть яких пов»язана з Чорнобильською катастрофою:

  • інвалідам І групи – 379, 30грн.;
  • інвалідам ІІ групи – 284,40грн.;
  • інвалідам ІІІ групи – 189,60 грн.;
  • дітям – інвалідам – 1264 грн.;
  • сім»ям, які втратили годувальника – 7586 грн.;
  • батькам померлого – 3792 грн.

Відповідно до ст.20 п.14 та ст.21.п.6 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи» громадяни віднесені до 1 та 2 категорії мають право на грошову допомогу у зв»язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та компенсації за пільгове забезпечення продуктами харчування. Розмір вищезазначеної щомісячної грошової компенсації вартості продуктів харчування для громадян, віднесених до категорії 1 та 2 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи відповідно до Наказу №75 від 23.01.2018 року «Про встановлення розмірів грошової компенсації вартості продуктів харчування громадянам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, на 2018 рік» для Львівської області становить: для осіб, віднесених до категорії 1 – 399,00 грн.; для осіб, віднесених до категорії 2 -199,50 грн.

Санаторно-курортне лікування осіб постраждалих від Чорнобильської катастрофи. Пільги щодо санаторно-курортного лікування осіб, які постраждали від Чорнобильської катастрофи поширюються лише на дорослих громадян віднесених до І категорії та дітей-інвалідів, інвалідність яких пов»язана з Чорнобильською катастрофою у супроводі одного з батьків або особи, яка їх замінює.  Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи» визначено, що особи віднесені до категорії 1 мають право на щорічне безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками, шляхом надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок через безготівкове перерахування санаторно-курортним закладам, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики за надання послуг із санаторно-курортного лікування чи одержання за їх бажанням грошової компенсації у розмірі середньої вартості путівки в Україні.

Організація санаторно–курортного лікування даних осіб здійснюється відповідно до  Порядку надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку, здійснення доплат за рахунок власних коштів, виплати грошової компенсації громадянам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, затвердженого Постановою КМУ від 23.11.2016 № 854.

Даний порядок передбачає новий механізм оплати послуг із санаторно-курортного лікування громадянам, постраждалим від Чорнобильської катастрофи, зокрема укладання трьохсторонньої угоди між постраждалою особою, управлінням соціального захисту населення та санаторно-курортним закладом. При цьому постраждалій особі забезпечується право самостійного вибору санаторно-курортного закладу для оздоровлення та відпочинку.

 Крім того, за бажанням громадянина, віднесеного до категорії 1 в разі відмови від санаторно-курортного лікування йому виплачується грошова компенсація у розмірі середньої вартості путівки в Україні, що встановлюється Кабінетом Міністрів України щороку. Дана норма набрала чинності з 1 січня 2018 року. Якщо особа виявила бажання отримувати компенсацію замість санаторно-курортного лікування, вона зможе отримувати її починаючи з 2018 року. Відмовившись від санаторно-курортного лікування у 2017 році постраждала особа не має права на отримання компенсації замість такого лікування. Після здійснення санаторно-курортного лікування або отримавши компенсацію постраждала особа знову за своїм бажанням звертається до органу соціального захисту населення із заявою або для отримання санаторно-курортного лікування або компенсації замість санаторно-курортного лікування. Перебування одночасно на обліку для забезпечення путівкою або отримання компенсації не допускається.

Відповідно до Постанови КМУ № 31 від 25.01.2018 р. встановлено розмір грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку у 2018 році: -для осіб, віднесених до категорії 1 – 6822 грн.; -для осіб, віднесених до категорії 1 із захворюванням нервової системи ( з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) – 20685 грн.; -для дітей, яким установлено інвалідність, пов»язану з Чорнобильською катастрофою та одного з батьків або особи, яка їх замінює – 13545 грн.

Розмір грошової компенсації замість путівки – 481 грн.

Станом на 01.01 2018 р. на обліку для отримання путівки перебуває 3 особи, постраждалі від Чорнобильської катастрофи, які віднесені до І категорії.

Сума коштів на санаторно-курортне лікування осіб, постраждалих від Чорнобильської катастрофи категорії 1 виділених з державного бюджету на 2018 рік по Сколівському районі становить 13 644 грн. (на дві особи).

Сума коштів, виділена з місцевого бюджету для виплати матеріальної допомоги до дня аварії на Чорнобильській АЕС постраждалим особам на 2018 рік згідно затвердженої програми «Надання одноразової грошової допомоги громадянам Сколівського району, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, УБД в Республіці Афганістану, учасникам бойових дій УПА та їхнім вдовам у 2018 році» становить 47 500 грн. (кожному постраждалому від Чорнобильської катастрофи по 500 грн.)

Медичне обслуговування громадян, постраждалих від Чорнобильської катастрофи.

Медичне обслуговування громадян, постраждалих від Чорнобильської катастрофи здійснюється згідно «Порядку використання коштів обласного бюджету на медичне обслуговування громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи». Сума коштів, виділена з обласного бюджету відповідно до розподілу по Сколівському районі на 2018 рік становить 33957 грн.

Управлінням соціального захисту населення Сколівської РДА укладено договір на 2018 рік з медичною установою ТОВ Декада-2000 для відпуску лікарських засобів аптечною установою «Аптека Пульс» на території м.Сколе громадянам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи згідно виписаних пільгових рецептів.

Пенсії і компенсації особам, віднесеним до категорій 1, 2, 3, 4.

Ст.52 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи» 

Щомісячна компенсація сім'ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи

Щомісячна компенсація у разі втрати годувальника призначається на кожного непрацездатного члена сім'ї, який був на його утриманні, у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України.

Право на щомісячну компенсацію в разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи мають непрацездатні члени сім'ї годувальника, які були на його утриманні. При цьому дітям щомісячна компенсація призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.

Члени сім'ї, які вважаються непрацездатними і утриманцями, визначається відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Вихованці, учні, студенти, курсанти, слухачі і стажисти мають право на щомісячну компенсацію в разі втрати годувальника на строк навчання у навчальних закладах, але не більш як до досягнення ними 23- річного віку

Ст.53 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи» 

Виплата додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров»ю, та щомісячної компенсації сім'ям за втрату годувальника.

Додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров'ю, та щомісячна компенсація сім'ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи з урахуванням інших доходів не можуть перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.

Ст.54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи»

Державна пенсія особам, віднесеним до категорії 1 та у зв'язку з втратою годувальника.

Пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв»язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно із законодавством.

Дружинам (чоловікам), які втратили годувальника із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС віднесених до І категорії, пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається незалежно від причинного зв'язку смерті із Чорнобильською катастрофою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора