Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

У Львові зазвучала музика видатного маестро Мирослава Скорика

Дата: 10.04.2017 11:57
Кількість переглядів: 175

7 квітня у Львівській обласній філармонії відбувся концерт з відомих творів Мирослава Скорика, які стали надбанням не тільки української, а й світової музичної культури «День музики Мирослава Скорика».

Мирослав Скорик – неперевершений композитор, митець, який працював над культовими творами, серед яких – «Тіні забутих предків» Параджанова та піснею «Намалюй мені ніч».

Зі сцени прозвучали чотири концерти композитора у виконанні солістів Олега Каськіва (скрипка), Олександра Пірієва (віолончель), Йожефа Єрміня (фортепіано) та Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії під диригуванням Тараса Криси.

 

Довідково:

Карпатський концерт», написаний у 1973 році,один з найяскравіших творів фольклорної «хвилі» Скорика. За словами композитора, він намагався передати карпатські мелодії сучасними засобами, зробити їх більш ефектними. Поверховий етнографізм Скорика не приваблював – він глибоко вивчав тему, в яку занурювався.

Концерт для віолончелі з оркестром № 2, у якому солював Олександр Пірієв – найновіший твір Скорика. Його прем’єра відбулася у 2016, через 33 років після створення першого концерту митця для віолончелі. Він зазначив, що це два різні твори різних епох. Презентація Другого концерту відбулася в рамках Національного проекту «ТРИ “С”: Скорик – Cильвестров – Станкович», який має на меті презентувати українському слухачеві сучасну українську музику.

Cам Мирослав Скорик виділяв жанр інструментального концерту як свій улюблений. Тому зі сцени прозвучав також його Концерт для скрипки з оркестром № 5. Цікаво, що солістом тут став відомий скрипаль Олег Каськів, якому композитор і присвятив цей твір. А завершував вечір Концерт для фортепіано з оркестром № 2, де солістом став львівський піаніст Йожеф Єрмінь. Драматичний настрій твору, побудованого на контрастах, поєднує академічність та легкість, естрадні і джазові мотиви – усе розмаїття неоромантичного періоду у творчості Скорика.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора