Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Закінчується компанія декларування доходів, отриманих у 2017 році

Дата: 24.04.2018 11:56
Кількість переглядів: 633

Фото без описуСколівське  відділення  Стрийської ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області наголошує, що 1 травня закінчується термін подання річної податкової декларації для фізичних осіб.  Які доходи потрібно задекларувати? Потрібно подати річну декларацію про доходи тим, хто отримував в 2017 році доходи не від податкового агента. Наприклад, здавав в оренду квартиру, іншу нерухомість фізичній особі. При цьому, орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені Кодексом для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу. Сума ж отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов'язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації.

           Дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна також включається до річної податкової декларації. Виняток становлять: спадкоємці-нерезиденти, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення спадщини; спадкоємці, які отримали спадщину від родичів 1 і 2 ступеня споріднення, - у цьому випадку застосовується нульова ставка податку.

           Спадщина оподатковується за ставкою 5%, за винятком спадщини, отриманої резидентом від нерезидента або нерезидентом від резидента, яке обкладається прибутковим податком за ставкою 18%.

Фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність (самозайняті особи) також повинні розрахувати податок самостійно і подати річну податкову декларацію. Їх дохід також оподатковується за ставкою 18%.

Платник податків має право звернутися до ЦОПП Сколівського  відділення  Стрийської ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області  з проханням надати консультативну допомогу з питань щодо заповнення його річній податковій декларації.

Відповідальність за несвоєчасну сплату податку на доходи фізичних осіб за наслідками поданої річної декларації про майновий стан і доходи

Відповідно до п. 179.7 ст. 179 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.

Згідно з п. 126.1 ст. 126 ПКУ у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом строків, визначених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 10 відс. погашеної суми податкового боргу;

при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 20 відс. погашеної суми податкового боргу.

Крім цього, при нарахуванні суми податкового зобов’язання, визначеного платником податків або податковим агентом, - після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання нараховується пеня (п.п. 129.1.3 п. 129.1 ст. 129 ПКУ).

Згідно з п. 129.4 ст. 129 ПКУ на суми грошового зобов’язання, визначеного п.п. 129.1.3 п. 129.1 ст 129 ПКУ (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені), нараховується пеня за кожний календарний день прострочення у його сплаті, включаючи день погашення, із розрахунку 100 відс. річних облікової ставки Національного банку України, діючої на кожний такий день.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора