Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Як уникнути осінньої застуди?

Дата: 04.10.2017 11:54
Кількість переглядів: 611

Фото без описуЗ настанням осені майже кожен з нас стикається з тими чи іншими простудними проявами. Нежить, кашел, біль у горлі і підвищена температура – часті супутники людини в холодну пору. Саме восени, на думку медиків, вірогідність простудних захворювань найвища. Зниження температури повітря, рвучкі вітри і часті дощі в осінній період призводять до переохолодження організму, від чого падає імунний захист, що у свою чергу призводить до гострих респіраторних вірусних захворювань.

В осінній період змінюється і харчування людини: зменшується кількість продуктів, що є джерелом вітаміну С і ряду інших біологічно активних сполук, що також знижує захисні властивості організму. Крім того, осінь – це, як правило, відпускна пора, коли багато хто повертається на роботу, а в школярів і студентів починається навчання. Часто цей період супроводжується стресами, які негативно відбиваються на стані імунної системи. Також осінь – це і період загострення низки хронічних захворювань, які послаблюють організм, тим самим створюючи умови для проникнення хвороботворних вірусів і бактерій.

Застуда може стати серйозною перешкодою для людини, погіршивши якість її життя, і не давши їй можливості нормально виконувати свої трудові зобов’язання. Іноді симптоми застуди тривають тижнями, особливо якщо хворий продовжує ходити на роботу і не дотримується рекомендацій лікаря. Тому будь-яке захворювання завжди краще і дешевше попередити, ніж лікувати. Давайте ж розберемося, щоб не застудитися восени.

Не нехтуйте відпочинком. Щоб не сталося перевитрати енергії, потрібно строго дотримуватися режиму праці та відпочинку. Намагайтеся висипатися, приділяючи сну не менше 7-8 годин на добу. Саме під час сну нормалізується робота імунної системи і активно відновлюється робота всіх органів і систем. Про те, що сон – це одне з найкращих ліків було відомо давно. Організм, якому систематично не вистачає сну, більш вразливий до вірусних та бактеріальних інфекцій, тому такі люди частіше за інших застуджуються .
Повноцінне харчування. Раціон харчування в осінній період повинен бути як можна більш різноманітним. Віддавайте переваги продуктам, в яких міститься велика кількість вітамінів, мінералів та інших корисних речовин. Включайте в меню рибу, яйця, м’ясо, кисломолочні продукти, свіжі овочі та фрукти (можна скористатися замороженими), а також свіжовичавлені соки. Корисними будуть настої шипшини і трав’яні чаї.
Зволожуйте повітря. Опалювальний сезон, зазвичай починається в середині осені, і часто саме в цей період реєструється сплеск простудних захворювань, особливо серед дітей. Чому так відбувається? Вся справа в тому, що в опалюваних приміщеннях повітря пересушене, відповідно пересушується і слизова оболонка носової порожнини, що істотно полегшує вірусу проникнення в дихальні шляхи. Тому, щоб знизити ймовірність зараження, використовуйте зволожувачі повітря, або хоча б часто провітрюйте приміщення.
Прогулянки на свіжому повітрі і загартовування. Часті прогулянки на свіжому повітрі сприяють зміцненню імунітету. Також збільшує опірність організму загартовування, однак починати цим займатися потрібно влітку. А під час хвороби загартовуванням займатися не можна.
Дотримуйтесь гігієни. Слідкуйте за чистотою в домі, а також за чистотою своїх рук. Мийте руки з милом в теплій воді не менше 30 секунд, особливо після знаходження в громадському транспорті. Також вмивайте обличчя і промивайте носову порожнину. Це дозволить вам позбавитися від вірусних частинок, які встигли осісти на поверхні обличчя. Промивати носову порожнину можна за допомогою розчину морської солі, що продається в кожній аптеці.

Джерело: https://ukrhealth.net/yak-uniknuti-osinnoi-zastudi/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора