Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

100 років українського скаутингу, або що таке Пласт

Дата: 04.10.2017 11:37
Кількість переглядів: 1142

 Пласт – Національна скаутська організація України є неполітичною і позаконфесійною молодіжною організацією. Метою Пласту є виховання з української молоді свідомих, відповідальних і повновартісних громадян місцевої, національної та світової спільнот, провідників суспільства на ідейних засадах Пласту та на засадах християнської моралі. Для досягнення виховних цілей Пласту діє пластова метода виховання, основні принципи якої полягають у добровільності членства в організації, вихованні і навчанні через гру та працю, поступовій програмі занять і випробувань, гуртковій системі самоорганізації, пізнанні природи й житті серед природи, підтримці спеціальних зацікавлень і здібностей дітей та молоді.

 Пласт, як український аналог скаутського руху, з'явився в Україні у 1911 році. 12 квітня 1912 року у Львові вихованці одного із засновників Пласту, Олександра Тисовського, вперше склали Пластову Присягу. Цю дату традиційно вважають Днем народженням українського Пласту. Засновниками організації були Олександр Тисовський, Петро Франко та Іван Чмола. Пластуни відзначилися тим, що брали активну участь у розбудові та захисті своєї держави, були активними учасниками визвольного руху та війн за незалежність УНР та ЗУНР. Нині «Пласт» — найбільша і найстаріша українська скаутська організація, яка діє у багатьох країнах світу (Між ними Пласт у США, Пласт в Аргентині, Пласт у Канаді) та об'єднує пластунів України й української діаспори. В Україні кількість пластунів становить 6 000 осіб. Діє організація у 24 регіонах України.

Всеукраїнські (крайові) табори для юнацтва.Сьогодні Пласт — це потужна скаутська організація. Пласт організовує численні табори, кожен з яких має свою спеціалізацію (летунський, морський, військовий, спортивний, мандрівний, виховно-вишкільний та ін.). Окрім таборів, відбуваються акції різного спрямування — спортивні змагання спартакіади, змагання з пішого мандрівництва «Стежками героїв» та «Осінній рейд», Фестиваль пластової творчості «День пластуна», інтелектуальні змагання «Орликіада» та інші. До речі, пластуни щороку беруть участь в акції «Вифлеємський Вогонь Миру», розповсюджуючи вогонь по всіх містах України. Вогонь пластуни отримують від польських скаутів — харцерів.

Символіка й відзнаки. За словами представників "Пласту", гаслом усіх пластунів є СКОБ:  Ці символи використовуються також на пластових відзначеннях. Пластові відзначення та нагороди — це кількаступенева система заохочень та подяк, прийнята у Пласті. Нагороди надаються відповідно до вікової приналежності пластуна чи пластунки до певного Уладу (об'єднання). Винятки становлять «Бронзовий хрест за геройський чин» та «Залізний Пластовий Хрест», що, за визначенням, надаються незалежно від віку. Пластові відзначення та нагороди носяться виключно на пластовому однострої, причеплені над лівою кишенею (чи в аналогічному місці для новаків, які носять безрукавки).

 Пластові улади. Пластуни поділяються за віком на улади: новаки — діти від 6 до 11 років, об'єднуються в Уладі Пластового Новацтва (УПН);
юнаки — 12-17 років, Улад Пластового Юнацтва (УПЮ); старші пластуни — 18-35 років, Улад Старших Пластунів (УСП);  пластуни-сеньйори — старші за 35 років, Улад Пластунів Сеньйорів (УПС).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора