Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

14 листопада - Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

Дата: 14.11.2017 11:36
Кількість переглядів: 645

Сьогодні відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом – одним із найпоширеніших захворювань у світі.

Вперше цей День проводився Міжнародною діабетичною федерацією і Всесвітньою організацією охорони здоров’я 14 листопада 1991 року. З 2007 року Всесвітній день боротьби з діабетом відзначається під егідою ООН.

Дата обрана не випадково: 14 листопада - день народження Фредеріка Бантинга, канадського фізіолога, котрий відкрив (спільно з Джоном Маклеодом) інсулін, за що отримав у 1923 році Нобелівську премію з фізіології та медицини. Це відкриття врятувало і продовжує рятувати життя мільйонам людей.

Метою Всесвітнього дня боротьби з діабетом є підвищення поінформованості про діабет – не тільки про кількість хворих, але і про те, яким чином можна запобігти розвитку цієї хвороби.

За прогнозами медиків, цукровий діабет до 2030 року стане сьомою найпоширенішою хворобою на планеті. Ця підступна хвороба входить до трійки захворювань, які найчастіше спричиняють інвалідизацію населення та смертельні наслідки (після атеросклерозу і раку).

Щороку Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом присвячується певній темі, пов’язаній з цим захворюванням. Тема Дня 2017 року – «Жінки і діабет – наше право на здорове майбутнє».

Понад 199 мільйонів жінок у світі живуть з діабетом. За прогнозами, до 2040 року їх кількість може зрости до 313 мільйонів. Дві з п’яти пацієнток (понад 60 мільйонів у всьому світі) – це жінки репродуктивного віку.

Цукровий діабет характеризується стійким підвищенням рівня глюкози у крові, може виникнути у будь-якому віці і продовжуватися протягом всього життя. Чітко прослідковується спадкова схильність, однак реалізація цього ризику залежить від дії багатьох факторів, серед яких переважають ожиріння та гіподинамія.

Розрізняють цукровий діабет І типу, або інсулінозалежний, і цукровий діабет ІІ типу, або інсулінонезалежний. За даними МОЗ, в Україні понад мільйон хворих на цукровий діабет, з них більше 200 тисяч є інсулінозалежними.

Нагадаємо, що з 30 жовтня по 13 листопада 2017 року на Львівщині проходила профілактична акція «Дні профілактики та раннього виявлення цукрового діабету».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора