Ще раз про африканську чуму свиней
У зв’язку з ускладненням епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней на території України, а саме виникненням 14-ти випадків захворювання з початку року, варто ще раз нагадати про особливості даного захворювання. АЧС є однією із найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю(98-100%), значними економічними збитками, зумовлених відсутністю вакцини.
Вірус африканської чуми дуже стійкий в зовнішньому середовищі. У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин – до 155 днів, копченій шинці – до 5 місяців, у гною – до 3 місяців. Механічно вірус може переноситись на взутті, колесах автотранспорту, комахами, гризунами.
Характерними для хвороби є наступні ознаки:
- раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;
- підвищення температури тіла до 40.5-42°С;
- зниження апетиту, в'ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку;
- ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров'ю), частіше запор, слизисті виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок;
- синюшність шкіри та червонувато-фіолетові плями черева, підгрудка, мошонки, вух, п'ятачка та кінцівок.
Власникам свиней для збереження свого поголів’я, недопущення виникнення захворювання і загибелі свиней необхідно виконувати такі застережні заходи:
- тримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами.
- Обслуговувати тваринлише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар.
- Не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам.
- Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів.
- Не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин.
- Не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без проварювання.
При виявленні перших ознак захворювання або загибелі свиней (як диких так і домашніх) негайно повідомляти спеціалістів Держпродспоживслужби в районі