Пам'ятка з профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь
Літо – найкраща пора року, однак саме в цю пору відбувається значне зростання захворюваності на кишкові інфекції, особливо в умовах великої кількості опадів та загрози повені. Для запобігання, кишкових інфекцій та харчових отруєнь слід дотримуватись простих рекомендацій. Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, використання в побуті та вживання сирої води з невідомих водойм і джерел, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо. До організму такі збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки. Збудників кишкових інфекцій досить багато, але клінічно вони проявляють себе досить типово. Захворювання зазвичай починається з погіршення самопочуття, підвищення температури, з'являється нудота, діарея, болі в животі, здуття.
З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Сколівське районне управління Держпродспоживслужби Головного управління у Львівській області рекомендує:
• не купувати продукти в місцях, не призначених для торгівлі (на автотрасах, у дворах житлових кварталів і т.п.);
• при купівлі харчових продуктів та напоїв обов’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів. Зберігати продукти харчування тільки в умовах, зазначених на упаковці та у встановлені терміни. Не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченими термінами зберігання,купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи що підтверджують якість та безпеку продукції.
• не купувати підгнилі ягоди і фрукти в цілях економії, так як життєздатні бактерії знаходяться не тільки на поверхні, але і всередині продукту;
• не вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
• при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, та обдати окропом;
• продукти для дітей молодшого віку купувати щодня свіжі і готувати їжу тільки на один прийом;
• не вживати сиру воду з водопроводу і випадкових джерел (наприклад, з джерел, колодязів і т.п.);
• використовувати для пиття тільки кип’ячену або бутильовану воду;
• під час подорожі не рекомендується брати продукти, які швидко псуються (ковбасні, молочні, кондитерські вироби або інші продукти, що вимагають охолодження при зберіганні);
• приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані повторній термічній обробці;
• не залишати приготовану їжу при кімнатній температурі більш, ніж на 2 години
• дотримуватися правил особистої гігієни (обов’язково мити руки з милом перед приготуванням і перед вживанням їжі, після відвідування громадських місць, туалетів, автотранспорту).
Більшість кишкових інфекцій протікає в легкій формі, тому деякі хворі не звертаються до лікаря, часто займаються самолікуванням, що небезпечно. Крім того, кожен хворий повинен пам’ятати, що він може бути небезпечний для оточуючих. При появі перших ознак кишкової інфекції зверніться до лікаря!
Пам’ятайте! Хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть себе!