Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Глава держави: Ми завжди твердо відчували підтримку світового українства євроатлантичної інтеграції України

Дата: 26.11.2018 11:08
Кількість переглядів: 448

Фото без описуЗавдяки перемозі Революції Гідності Україна зробила вирішальний крок до свого майбутнього. Українці зробили свідомий цивілізаційний вибір і воля всього українського народу – європейська і євроатлантична інтеграція нашої держави. Про це сказав Президент Петро Порошенко під час виступу на ХІ Світовому конгресі українців.

«Високопосадовці ЄС, лідери країн-партнерів і союзників не раз наголошували, що за ці чотири роки  Україна наблизилася до Євросоюзу більше, ніж за попередні двадцять три. Що реформ за чотири роки зроблено більше, ніж за попередні 23 роки. Хочу наголосити, що ми й далі будемо рішуче йти своїм шляхом – а це шлях до Європейського Союзу, це шлях до НАТО», - сказав Петро Порошенко.

«Від імені українського народу, я як Президент України хочу подякувати Світовому конгресу українців за підтримку процесу набуття чинності Угодою про асоціацію і прийняття рішення про отримання Україною безвізу. В питаннях, що стосуються європейської інтеграції, ми завжди твердо відчували підтримку світового українства – потужної сили, чий голос завжди чутно на захист інтересів України у всьому світі», - підкреслив Глава держави.

Він нагадав, що Верховна Рада на цьому тижні конституційною більшістю схвалила у першому читанні проект змін до Конституції, який був внесений Президентом, схвалений більшістю голосів Конституційним судом. Президент підкреслив, що цими змінами в Основному законі закріплюється напрямок руху України в ЄС і НАТО.

Петро Порошенко подякував Верховній Раді за цей важливий крок у процесі нашої європейської інтеграції. «Ми маємо подякувати кожному з 311 депутатів, які зобов’язали гілки української влади, всіх посадових осіб працювати для того, щоб забезпечити те, у що так само як в Угоду про асоціацію чи в безвіз багато хто не вірив, повноцінне членство в Європейському Союзі і НАТО», - зазначив він.

«Фіксуючи це зобов’язання, ми безумовно розуміємо складність завдання. Але ми вже точно, разом з вами повірили у власні сили. Ми точно переконані у підтримці наших партнерів, за що ми їм дякуємо. Я особисто брав участь у  Брюсельському саміті НАТО. Всі глави держав та урядів Альянсу, які брали слово, твердо і переконливо закликали надати перспективу членства і для України і для Грузії. Вони підтвердили рішення, ухвалене ще у 2008 році в Бухаресті: двері Альянсу для України відчинені», - зазначив Президент.

Глава держави особливо підкреслив, що це той високий рівень підтримки і нам важливо його зберегти, і «спільними зусиллями не допустити розмиття його тими, хто звик оглядатися на позицію Москви». 

«Ще раз наголошую: ми йдемо своїм шляхом. Наш шлях – геть від Москви. Україна ніколи більше не буде колонією російської імперії. Так писав колись Микола Хвильовий: наш шлях – до Європи, до розбудови європейської вільної процвітаючої України», - зауважив він.

При цьому Петро Порошенко зазначив, в боротьбі за незалежність України сформувалася і зміцніла нова армія – патріотична, добре підготовлена, оснащена зброєю і умінням достатнім, щоб стримати російську агресію. «Вона вже входить до числа найкращих армій Європи, переходить на стандарти НАТО, набуває досвіду і вміння перемагати. ЗСУ отримують озброєння від наших партнерів і хочу подякувати всім, хто допомагав Україні і допомагає зараз Україні. Ця допомога надзвичайно необхідна. Допомагає добитися рішень США та інших урядів, про таку важливу підтримку»,- наголосив він.   

Голова Світового конгресу українців Євген Чолій, в свою чергу, наголосив, що під час Революції Гідності українці зробили свій вибір і визначили європейський напрямок розвитку держави. «Цей вибір привів до того, що протягом останніх п’яти років Україна активно реформується, модернізується, українізується, поборює корупцію, розбудовує економіку та стає знаним гравцем на міжнародній арені», - сказав він.

Євген Чолій підкреслив, що протягом цих років СКУ робив усе можливе для підписання і ратифікації Угоди про асоціацію Україна–ЄС та надання безвізового режиму для українців. «Попереду нові важливі завдання, щоб Україна стала повноправним членом Європейського Союзу, а також одержала ПДЧ і відтак членство в НАТО», - зазначив він.

Голова Світового конгресу українців запевнив, що українська діаспора і далі буде невід’ємною частиною українського народу і  продовжуватиме допомагати у розбудові української державності.

Євген Чолій також зауважив, що завершує свою десятирічну каденцію головування у Світовому конгресі українців та подякував за всебічну співпрацю українській владі на чолі з Президентом Петром Порошенком.  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора