Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Львівщина вшанувала пам'ять Митрополита Андрея Шептицького

Дата: 01.11.2018 10:54
Кількість переглядів: 167

Фото без опису31 жовтня на Львівщині вшанували пам'ять Митрополита Андрея Шептицького. Заходи відбулись біля художньо-меморіальної таблиці Митрополиту на будинку за адресою: вул. Митрополита Андрея, 2. Меморіальну таблицю встановили 10 років тому за ініціативи почесного голови Всеукраїнського Товариства політичних в'язнів і репресованих Петра Франка, який поділився із присутніми спогадами про Митрополита.

«Митрополит Андрей Шептицький – це неземна людина, це святець з неба. Я вірою переконаний в тому, що і сюди до таблиці і до пам’ятника Митрополиту Андрею Шептицькому ніколи не заросте дорога, а навпаки завжди будуть привертати увагу квіти пожертви, слави, квіти утвердження і шани нашого великого святця. Духовні отці, керівники, побратими, політичні в’язні і репресовані, громадо, пам’ятаймо, шануймо і залишаймо завжди в своєму серці місце для Митрополита Андрея Шептицького», -  зазначив Петро Франко.

Присутні поклали квіти до меморіальної дошки, а також до пам’ятника Митрополиту. Опісля ж відбулась панахида в супроводі секстету семінаристів Львівської Духовної Семінарії Святого Духа та віче.

«Висловлюю подяку всім людям, які доклались до того, щоб ця таблиця в честь Митрополита Андрея тут була. Бо саме такі кроки – найменування вулиці, створення таблиці, будівництво пам’ятника і загалом пам’яті наслідування Митрополита Андрея – це ті кроки, які відстоюють і будують нашу державу. Бо віра і церква завжди були основою для цілісності і єдності українського народу. Знаково і показово, що 31 жовтня, в переддень Листопадового зриву, відкрилась ця таблиця. Завтра маємо 100-річчя цієї великої події, коли українці за багато років вперше зробили крок до єдиної соборної Української держави. І саме завтра будемо відзначати цю подію, 100 років коли українці Галичини зробили кроки до незалежності України. Митрополит Андрей готував собі наступників. Яскравим прикладом є Йосиф Сліпий. Так само ми, українська молодь, маємо гарні приклади для наслідування. Це ті люди, які 10-ть років тому відкрили цю таблицю, ті люди, які є поміж нас і 27 років тому проголосили українську незалежність, це ті люди, які сьогодні на Сході України боронять наш сон і українську незалежність. Я вірю в те, що ми спільно зможемо утвердити українську державу в тих ідеалах, в яких її бачив Митрополит Андрей», - зазначив директор департаменту внутрішньої та інформаційної політики Львівської ОДА Андрій Ковальський.

Довідково

Андрей Шептицький народився 22 липня 1865 року у селі Прилбичах Яворівського району на Львівщині. Походив зі стародавнього знатного українського роду, який у XIX столітті зазнав полонізації, члени родини стали франкомовними римо-католиками. Незважаючи на сильну опозицію з боку батька, він стає ченцем Василіянського чину Греко-католицької церкви.

У 36 років Андрей Шептицький стає Главою Греко-католицької церкви. Упродовж 44 років очолював Церкву й українське суспільство в період двох Світових війн, пережив сім режимів: австрійський, російський, український, польський, радянський, нацистський і знову радянський. Був фундатором лічниці, Національного музею, Богословської Академії, надавав грошову допомогу різним релігійним, культурним та освітнім установам. Митрополит Андрей був покровителем митців, студентів, а також новатором в екуменізмі.

Помер 1 листопада 1944 року.

31 жовтня 2008 року, на увічнення пам’яті Митрополита Андрея графа Шептицького було встановлено й освячено художньо-меморіальну таблицю. Ця ініціатива отримала Благословення Патріарха Любомира Кардинала Гузара. Таблиця розмішена на будинку №2 вул. Митрополита Андрея, що поблизу Собору св. Юра у Львові. Ініціатором встановлення меморіальної таблиці виступило Львівське обласне товариство політичних в'язнів і репресованих.

На дошці зображено митрополита Андрея Шептицького у півоберта, внизу написано «Вулицю названо в честь божого митрополита Андрея Шептицького 1865-1944». Над образом Митрополита працювали скульптор Микола Посікіра та архітектор Михайло Федик.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора