Збираючи гриби, пам’ятайте про небезпеку…
Влітку та восени тисячі людей відправляються в ліс за грибами. Не дивно, що саме в грибний сезон різко збільшується кількість отруєнь. Гриби є небезпечним продуктом харчування, який може привести не тільки до отруєння, а іноді й до смерті. Отруєння грибами протікають украй важко, з ураженням життєво важливих органів і систем: печінки, нирок, нервової системи. Збір і вживання дикорослих грибів завжди має певний ризик. Задля профілактики та запобігання отруєнням дикорослими грибами нагадуємо, на що потрібно звертати увагу під час збирання та вживання грибів:
– Надавайте перевагу штучно вирощеним грибам: печерицям, гливам.
– Не купуйте грибів на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
– Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
– Остерігайтеся пластинчатих грибів.
– Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки.
– Не збирайте грибів, навіть їстівних, у міських парках, скерах, дворах, на місцях звалищ, полігонів, а також уздовж автомобільних доріг і залізничних колій.
– Після збирання грибів необхідно ретельно вимити руки.
– Під час посухи грибів краще взагалі не збирати. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсичні речовини.
– Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або проводити їх заготовку.
– Не вживайте грибів у сирому вигляді та не давайте їх пробувати дітям.
– Відібрані для приготування гриби спочатку промийте та відваріть не менше трьох разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин.
– Готові страви з грибів зберігайте в емальованому посуді в холодильнику не більше доби.
– Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.
– Не давайте грибних страв малолітнім дітям (до 12 років). Це не дитяча їжа.
– Не рекомендовано вживати гриби вагітним та жінкам, що годують груддю.
– Не довіряйте «домашнім» методам визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – це не достовірні ознаки. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є і в їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
ПАМ’ЯТАЙТЕ!
Гриби – не тільки смачний, але й небезпечний продукт харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті!
Джерело: http://skole.org.ua/3676.html