Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Збираючи гриби, пам’ятайте про небезпеку…

Дата: 20.07.2018 10:43
Кількість переглядів: 665

Влітку та восени тисячі людей Фото без описувідправляються в ліс за грибами. Не дивно, що саме в грибний сезон різко збільшується кількість отруєнь. Гриби є небезпечним продуктом харчування, який може привести не тільки до отруєння, а іноді й до смерті. Отруєння грибами протікають украй важко, з ураженням життєво важливих органів і систем: печінки, нирок, нервової системи. Збір і вживання дикорослих грибів завжди має певний ризик. Задля профілактики та запобігання отруєнням дикорослими грибами нагадуємо, на що потрібно звертати увагу під час збирання та вживання грибів:

– Надавайте перевагу штучно вирощеним грибам: печерицям, гливам.

– Не купуйте грибів на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.

– Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.

– Остерігайтеся пластинчатих грибів.

– Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки.

– Не збирайте грибів, навіть їстівних, у міських парках, скерах, дворах, на місцях звалищ, полігонів, а також уздовж автомобільних доріг і залізничних колій.

– Після збирання грибів необхідно ретельно вимити руки.

– Під час посухи грибів краще взагалі не збирати. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсичні речовини.

– Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або проводити їх заготовку.

– Не вживайте грибів у сирому вигляді та не давайте їх пробувати дітям.

– Відібрані для приготування гриби спочатку промийте та відваріть не менше трьох разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин.

– Готові страви з грибів зберігайте в емальованому посуді в холодильнику не більше доби.

– Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.

– Не давайте грибних страв малолітнім дітям (до 12 років). Це не дитяча їжа.

– Не рекомендовано вживати гриби вагітним та жінкам, що годують груддю.

– Не довіряйте «домашнім» методам визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – це не достовірні ознаки. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є і в їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

ПАМ’ЯТАЙТЕ!
Гриби – не тільки смачний, але й небезпечний продукт харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті!

 Джерело: http://skole.org.ua/3676.html


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора