Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ПЕРЕВІРКИ ДЕРЖПРАЦІ: ЩО РОБИТИ БІЗНЕСУ

Дата: 25.10.2018 10:37
Кількість переглядів: 610

Інспекції співробітників Держпраці за небезпекою наслідків для бізнесу вже стали порівнянними з податковими перевірками. Збільшення мінімальної зарплати з 1 ічня 2018р. автоматично збільшило і розміри штрафів за ці чи інші порушення.    На даний момент існують 2 типи перевірок Держпраці: планові та позапланові.Періодичність планових перевірок залежить від ступеня ризику діяльності підприємства.Про планові перевірки можна дізнатись на сайті Держпраці. Про свій плановий візит перевіряльники зобов’язані письмово повідомити за 10 днів до початку перевірки. Якщо це перевірка планова, то варто очікувати, що перевіряти будуть всі пов’язані з трудовими відносинами питання (в тому числі і питання охорони праці). Якщо ж перевірка позачергова, то тут все залежить від того, що послужило приводом для її проведення. Позапланові перевірки проводяться незалежно від кількості раніше проведених інспекцій при наявності інформації про факти порушення законодавства про працю.

   У Держпраці називають такі основні підстави для проведення перевірок:

  • Заява працівника про порушення його трудових прав або про не оформлення його на роботу;
  • Рішення суду або інформація від правоохоронних органів про порушення законів про працю;
  • Інформація від Держстату, ДФС і Пенсійного Фонду;

   Для проведення відвідування інспектору досить мати при собі службове посвідчення. Для цього рекомендується обов’язково перевірити, що перед вами дійсно справжній інспектор. Переписати дані посвідчення і звірити їх з тими, що вказані на сайті Держпраці в спеціальному реєстрі.Якщо фото, номер або термін дії документа не збігаються, можна не допускати такого інспектора до перевірки.

   Інспектори, в першу чергу. Перевіряють правильність оформлення трудових відносин з працівниками: наявність наказів про прийняття на роботу, заповнених трудових книжок, штатний розклад і робочий графік, відомості по виплаті заробітної плати. Крім того, часто виявляється підміна трудових відносин цивільно – правовими. У разі, якщо в договорі між підприємством і фізособою будуть виявлені ознаки трудових відносин, Держпраці нарахує штраф за кожного неоформленого належним чином співробітника. Перевіряють також чи не має оформлення співробітника на неповний робочий день при фактичній роботі  повний час, дотримання компанією термінів і розмірів виплати заробітної плати, надання співробітникам гарантій і пільг, передбачених законом.

   Інспектори мають право не тільки знайомитись з документами, а й опитувати співробітників, їх керівників, як на одинці, так і в присутності свідків. У той же час варто пам’ятати про своє право письмово фіксувати свої коментарі або зауваження до актів інспектора, що дасть можливість врахувати можливі порушення, допущені інспектором під час перевірки. Також компанія має право вимагати в інспекторів нерозголошення інформації, яка становить комерційну таємницю або конфіденційну інформацію.

  Тривалість перевірки не може перевищувати десяти робочих днів, для суб’єктів мікропідприємництва і малого підприємництва – двох днів. У разі перевищення цих строків, керівництво компанії має право не допустити інспектора до проведення інспекції.

   За результатами інспектування складається акт, а якщо виявлено порушення, то виноситься припис на їх усунення. А далі, в залежності від виду порушення, може оштрафувати компанію ( її посадових осіб) чи ні.

  Якщо підприємство демонструє готовність до конструктивного діалогу, є велика ймовірність, що інспектор, навіть виявивши порушення і записавши їх в акт перевірки. З готовністю підкаже, як їх найкращим чином усунути.

  Таким чином, необхідно не допускати порушень трудового законодавства, які можуть стати підставою для проведення перевірки і подальшого застосування санкцій.

 

Робоча група з питань легалізації

виплати заробітної плати та  зайнятості населення

райдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора