Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Львівська ОДА нагадує щодо дотримань правил пожежної безпеки в агропромисловому комплексі

Дата: 03.07.2019 10:32
Кількість переглядів: 425

В умовах аномальної спеки для займання достатньо маленького недопалка, кинутого на узбіччі дороги, а збитки ризикують бути значними. Лихо може статися і через невиконання господарями елементарних правил пожежної безпеки.

Зокрема, підпали повністю знищують мікрофлору грунту, яка формує найбільш родючий шар 2-5 см. Під час пожеж гине богато комах, їх личинки, сонечка, туруни, дощові черв’яки та інши дрібні тварини, які беруть участь у процесі утворення грунту.

За температури вище 100о С спалюється гумус, втрати якого становлять 800 кг/га. На відновлення 1 см гумусу природі потрібно 100 років.

Вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев та кущів. Спалення сухого листя призводить до збільшення в 2-4 рази водної та вітрової ерозії грунту.

Не знищення шляхом спалювання, а використання сухих рослинних рештків на підстилку, компостування, заробка їх в грунт з внесенням азотних добрив:

покриває дефіцит органічної речовини в грунті на 20-25%;

- підвищує родючість грунтів, а також урожайність сільськогосподарських культур.

Використовуючи в області 100 – 120 тис тонн соломи, як органічного добрива, можна щороку заощаджувати понад 600 тонн діючої речовини азоту, 40 тонн діючої речовини фосфору і 1500 тонн діючої речовини калію.

Пожежна безпека об’єктів  сільськогосподарського виробництва охоплює великий комплекс протипожежних заходів, до якого входить пожежна безпека полів, сільськогосподарської техніки і місць зберігання та  переробки зерна. Але пожежу  легше попередити, ніж ліквідовувати її наслідки.

Нагадуємо, що за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Такі дії несуть загрозу навколишньому середовищу та становлять небезпеку для життя людей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора