Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Профілактика кишкових інфекційних захворювань

Дата: 15.05.2019 10:22
Кількість переглядів: 475

Фото без описуЗ настанням теплої пори року різко зростає загроза розповсюдження гострих кишкових інфекцій таких як: дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, холера, харчові токсикоінфекції та інші, пов'язаних із вживанням забруднених бактеріями, вірусами, найпростішими продуктів харчування чи питної води. Всю цю групу гострих кишкових інфекцій об'єднує те, що основне місце перебування хвороботворного початку і розвитку хвороби – це шлунково-кишковий тракт людини (чи тварини). Звідси й загальний механізм передачі інфекції, так званий фекально-оральний, при якому збудник з кишківника хворого чи носія інфекції потрапляє у зовнішнє середовище, потім через рот у шлунково-кишковий тракт здорової людини з їжею, водою, а також заноситись брудними руками і предметами домашнього вжитку та викликає захворювання.

Головним фактором, що обумовлює розвиток харчової токсикоінфекції, є не стільки самі мікроби, скільки їх токсини – отруйні речовини, що утворюються в результаті життєдіяльності цих мікроорганізмів та при їх руйнуванні. Багато збудників харчових токсикоінфекцій здатні утворювати токсин не тільки в їжі, але і потрапивши з нею в організм людини.

У разі настання розладів шлунково-кишкового тракту треба негайно звернутися за медичною допомогою до лікаря. Лікування кишкових інфекцій має проводитись лише індивідуально, комплексно, із застосуванням найсучасніших засобів.

Збудники інфекційних хвороб можуть потрапити в продукти і страви під час їхнього виготовлення, зберігання, транспортуванні і продажу, при цьому швидко розмножуючись, особливо в теплу пору року. Продукти, що містять токсин, по зовнішньому вигляді і запаху можуть нічим не відрізняються від доброякісних.

Які ж міри профілактики?

Це додержання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук – запорука значного скорочення захворюваності кишковими інфекціями. Руки необхідно мити перед їдою, приготуванням їжі, після кожного відвідання туалету. Як найретельніше повинні стежити за чистотою рук працівники дошкільних дитячих закладів, а також ті, хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів. Нехтування правилами може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.

Важливе значення в профілактиці гострих кишкових захворювань має виконання санітарних правил приготування й зберігання їжі, бо саме тут криється джерело небезпеки – розмноження збудників кишкових інфекцій.

Рекомендується не тримати на кухні нічого зайвого. Бажано, щоб кухонні меблі були вкриті пластиком, що легко миється гарячою водою з милом.

Овочі, фрукти, ягоди, які будуть споживатися в сирому вигляді, слід ретельно мити в проточній воді. Продукти, що швидко псуються, зберігають в холодильній камері при температурі не вище +6 °С. Приділяти увагу терміну їх зберігання при купівлі продуктів. Молоко перед надходженням до торговельної мережі піддається пастеризації, яка різко зменшує кількість хвороботворних мікроорганізмів у ньому. Розливне молоко (куплене на базарі) слід обов'язково прокип'ятити. Не рекомендується готувати влітку в домашніх умовах заливні м'ясні та рибні страви.

У поширенні гострих кишкових інфекцій не остання роль належить мухам. Перелітаючи знадвору, де вони кубляться в місцях, багатих на органіку (смітники, перегній, нечистоти), до житлових приміщень, комахи сідають на харчові продукти і таким чином заражують їх збудниками хвороб, яких переносять на лапках та черевці. Щоб перекрити мухам доступ у приміщення, вікна закривають марлею або густою сіткою. Для знищення мух використовують липкі стрічки, мухобійки. Треба пам'ятати, що в чистому приміщенні мухи не затримуються.

Одним із факторів передачі кишкових інфекцій може бути вода, забруднена виділеннями хворого чи носія інфекції. Найбезпечнішою є вода, що подається централізовано водопроводом, бо її піддають очищенню та знезараженню хлором у нешкідливих для людини дозах. При інших випадках воду потрібно пити кип'ячену. Велику небезпеку становить вода відкритих водойм: вона може бути забруднена нечистотами, які змиваються з поверхні ґрунту атмосферними опадами. Під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро, ставок) намагайтеся не ковтати воду. Криниці в сільських населених пунктах слід розташовувати якнайдалі від можливого джерела забруднення.

Щоб уникнути виникнення випадків спалахів гострих харчових отруєнь в першу чергу необхідно, щоб організатори заходів, власники об'єктів громадського харчування забезпечували наявність достатньою кількості холодильного обладнання, посуду, інвентарю, санітарного одягу, миючих, дезінфікуючих засобів; максимально обмежили виготовлення епіднебезпечної продукції (холодці, фаршировані страви, салати з майонезом, кондитерські вироби з кремом, вироби з лівером); не допускали до приготування страв, обслуговування відвідувачів, миття посуду осіб, які не працюють в закладі громадського харчування, не пройшли гігієнічне навчання та медичний огляд; утримували території і приміщення об'єктів, де проводяться дані заходи, в належному санітарному стані.

Пам'ятайте! Тільки чітке дотримання всіх гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути зараження кишковими інфекціями.

 

 

                                                                                                                                            

Сколівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора