Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Увага! Небезпечний чадний газ!

Дата: 23.01.2018 10:21
Кількість переглядів: 666

У період холодів зростає не тільки кількість пожеж, але і кількість отруєнь чадним газом, які нерідко призводять до загибелі людей. Чому отруєння чадним газом є таким небезпечним? Отруєння відбувається майже непомітно. Газ не має яскраво вираженого запаху, тому погіршення стану можна відчути лише при серйозних симптомах. Це не тільки сильний головний біль та блювання, – наслідком може стати й загальне погіршення самопочуття. Після проходження цієї стадії настає сон, а це період, під час якого можливості вижити без сторонньої допомоги практично не залишається. Смерть може наступити протягом півгодини після втрати свідомості. Як уникнути отруєння чадним газом?

1. Тримайте відкритим вікно під час користування газовими приладами.

2. Користуйтеся газовими приладами тільки при наявності тяги в димоходах і вентиляційних каналах. Завжди перевіряйте тягу перед включенням і під час використання газових приладів.

3. Не користуйтеся електровитяжкою у приміщеннях, де працює газовий прилад з відводом продуктів згорання у димохід. Якщо одночасно працюють така витяжка та димохідний газовий прилад (котел, колонка), електровитяжка створює зворотну тягу, через що утворюваний у процесі горіння чадний газ не виводиться у димохід, а накопичується у приміщенні.

4. Експлуатуйте тільки справні газові прилади.

5. Не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення.

6. Слідкуйте за технічним станом димових і вентиляційних каналів. Вони повинні бути цілими і незасміченими. За необхідності звертайтеся у спеціалізовану службу ремонту.

Перша допомога при отруєнні чадним газом

Варто пам’ятати, що люди сприймають дію чадного газу по-різному. Найбільш вразливі – це діти. Все залежить від маси тіла людини, чи легко вона піддається отруєнню, і від близькості до джерела.

 При легких отруєннях (якщо справа обмежилася запамороченням і нудотою) зазвичай буває достатньо вивести людину на свіже повітря. Але до тих пір, поки його стан повністю не прийде в норму, спостерігайте, фіксуйте будь-які зміни, щоб вчасно прийти на допомогу, якщо знадобиться. При важких отруєннях і ураженнях середньої тяжкості потрібна термінова госпіталізація.

Якщо Ви помітили ознаки чадного газу у помешканні – телефонуйте в аварійну газову службу за номером 104. У разі погіршення самопочуття – викликайте швидку допомогу за номером 103.

Цінуйте своє життя та життя своїх близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора