Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

У польському Перемишлі вшанували жертв операції "Вісла"

Дата: 03.05.2017 10:14
Кількість переглядів: 189

Фото без описуУ неділю, 30 квітня, у польському місті Перемишль делегація зі Львівщини вшанувала жертв трагічних подій операції "Вісла" - примусової депортації українців Лемківщини, Холмщини, Надсяння та Підляшшя.

Зокрема, голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка, перший заступник голови Львівської облради Андрій Білоус, керівники департаментів Львівської ОДА, представники обласних громадських організацій взяли участь у ІІІ Конгресі українців Польщі. Учасники обговорили теми спадщини українського прикордоння, перспективи на найближчі роки, а також вплив операції "Вісла" на українську культуру в Польщі.

«Я переконаний, що вшанування жертв  операції "Вісла" – це в першу чергу данина пам’яті тим, кого вигнали із рідних домівок, а також невинно вбитих. З іншого боку – це засудження комуністичного, тоталітарного режиму, який cпричинився до етнічної чистки українців» - зазначив під час виступу очільник Львівської ОДА Олег Синютка.

Також делегація зі Львівщини взяла участь у Богослужінні за жертвами операції "Вісла" у греко-католицькому соборі святого Івана Хрестителя у Перемишлі.

Насамкінець у Кафедральному греко-католицькому соборі відбувся концерт пам’яті жертв операції "Вісла" за участю чоловічого хору "Журавлі", гурту "Крайка" з Перемишля, а також Юлії Дошни. Зазначимо, крім Перемишля, в місті Елк (північний схід Польщі) 14 липня проведуть науково-популярну конференцію на тему "Вісли", а в місті Явожно (південь країни) 16 вересня відбудуться заходи біля пам'ятника жертвам концтабору, куди потрапило багато українців. Крім того, 15 липня відбудуться урочистості в місті Хшанув на півдні країни, де з'явилася перша після примусового виселення українців греко-католицька церква.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора