Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Спалюючи стерню чи суху траву, люди завдають непоправної шкоди грунту

Дата: 05.09.2017 09:58
Кількість переглядів: 654

Фото без опису. "Спалювання - це акт безгосподарності й свідомого розтрачання корисної енергії, наданої природою. Така практика знижує родючість грунту, і, відповідно, урожайність сільськогосподарських культур", - говорить Анатолій Демчишин, директор Львівської філії ДУ "Держгрунтохорона". -- Крім того, спалювання соломи є потенційною небезпекою для сусідніх полів, може виникнути пожежа лісосмуг, лісів, степів...- Як вогонь шкодить грунту?

- За температури понад 100 градусів за Цельсієм спалюється гумус, особливо, коли солома лежить у валках або копицях. Для відновлення родючості грунту після спалювання знадобиться не один рік.Слід зауважити, що смертельною для всіх організмів, що формують грунт, є температура 40 градусів за Цельсієм, а при спалюванні соломи, стерні, листя температура сягає 340 - 360 градусів! Гинуть усі корисні мікроорганізми, які відіграють важливу роль у формуванні структури грунту. Знищуються також комахи, гинуть птахи.

- Чому люди думають, що спалюванням можна вилікувати хвороби грунту?

- Це нісенітниця! Науковці довели, що спалювання лише погіршує стан грунту. Це аж ніяк не є ефективним заходом боротьби з грибковими хворобами. Оскiльки зараз все менше людей тримають корів, то солома фермерам просто не потрiбна. А заорювання стернi є трудомiстким i, до того ж, дорогим агрозаходом. Тож людям так простіше спалити. І навіть, якщо при цьому знищити природне добриво.

- Яка альтернатива спалюванню?

- Зараз є комбайни, які забезпечують подрібнення соломи й розподіл її по поверхні грунту. А потім слід внести азотні добрива. Далі поля обприскують біологічним препаратом з невеликою кількістю аміачної селітри, тоді дискують аби добрива потрапили в грунт. Зауважу, що одна тонна соломи зернових культур за вмiстом органiчної речовини, азоту, фосфору i калiю рiвноцiнна 3 - 5 тоннам гною! Солома містить лише 15 відсотків води і на 85 відсотків складається із органічної речовини, вона дуже цінна для підвищення родючості грунту. У складі органічної речовини соломи є всі потрібні для рослин макро- та мікроелементи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора