Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Податкові зміни -2017 обговорено на семінарі

Дата: 19.01.2017 09:49
Кількість переглядів: 927

Нещодавно у приміщенні   Сколівського відділення Стрийської ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області відбувся семінар, на якому було представлено податкові та пенсійні зміни. Як повідомили фахівці   відділення, 01 січня 2017 року набрав чинності Закон України від 21 грудня 2016 року №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні». Розмір мінімальної заробітної плати з 1 січня 2017 року становить 3200 гривень.

Ставка єдиного соціального внеску залишилася 22% до бази оподаткування. Мінімальна сума єдиного соціального внеску для фізичних осіб- підприємців з 1 січня 2017року становить 704 гривні. Сплачувати мінімальну суму ЄСВ доведеться і «нульовикам». З 1 січня 2017року не сплачують ЄСВ підприємці – пенсіонери, які є платниками єдиного податку та загальної системи оподаткування.

Стосовно податку на доходи фізичних осіб було повідомлено що основна ставка ПДФО не змінилась – 18%. Ставка військового збору залишилась 1,5%. Разом з тим з 1 січня введено ставку у 9% - для доходів у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, корпоративних правах, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток Податкова соціальна пільга становить у 2017 році для будь-якого платника 800 грн. (50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи у розрахунку на місяць, встановленому законом на 1 січня звітного податкового року). У минулому році – 689 грн. Розмір підвищеної податкової соціальної пільги: 150% ПCП = 1200 гpн; 200% ПCП = 1600 гpн. (у 2016 році відповідно 150% ПCП = 1033,50 гpн; 200% ПCП = 1378,00 гpн.)/

Граничний розмір зарплати, до якої застосовується податкова соціальна пільга, у 2017 році дорівнює 2240 грн. (розмір місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помножений на 1,4 та округлений до найближчих 10 гривень – пп. 169.4.1 Податкового кодексу України). У 2016 році – 1930 грн. Добові з 1 січня по Україні 320 грн., за межами – 80 євро. Починаючи з 1 січня 2017 року не оподатковуються: - сума сплачених роботодавцем за свій рахунок пенсійних внесків у межах недержавного пенсійного забезпечення відповідно до закону, страхових платежів (страхових внесків, премій), у тому числі за договорами добровільного медичного страхування не більше 8000 грн. на місяць (у 2016 році - не більше 6890 грн.) - пп. «в» п.164.2.16 ПКУ; - дохід отриманий як додаткове благо у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеної (анульованої) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, не більше 800 грн. на рік (у 2016 році - не більше 689 грн.) - пп «д» п.164.2.17 ПКУ; - вартість подарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 800 грн. на місяць (у 2016 році – 689грн.)- п.165.1.39 ПКУ; - при продажу власної продукції тваринництва груп 1-5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД, отримані від такого продажу доходи не оподатковуються, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 160000 грн. (у 2016 році - 137800 грн.) - п.165.1.24 ПКУ.

До оподатковуваного доходу платника податку не включається сума доходу за здані (продані) ним брухт чорних металів та кольорових металів. Викладено у новій редакції п.166.3.3 Податкового кодексу України щодо податкової знижки за навчання та скасовано обмеження щодо суми витрат. Тепер до витрат, дозволених до включення до податкової знижки з 2017 року включається сума коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення. Для порівняння – за 2016 рік враховуються понесені витрати, які не повинні перевищувати у розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання 1930 грн., за 2015 рік – 1710 грн. За 2017 рік – без обмежень суми.

Реєстрація платником ПДВ залишилася незмінною. Але передбачено можливість подання реєстраційної заяви про добровільну реєстрацію як платника ПДВ державному реєстратору як додаток до заяви про державну реєстрацію. Спецрежим з ПДВ для сільгосптоваровиробників з 1 січня 2017 року припинив своє існування. Повернулося ведення одного реєстру заяв, поданих платниками ПДВ щодо бюджетного відшкодування. З 2017 року документальним перевіркам для отримання бюджетного відшкодування встановлено строки проведення: - вони будуть проводитися протягом 60 календарних днів, що настають за граничним строком подання податкової декларації, а в разі якщо така податкова декларація надана після закінчення граничного строку - за днем її фактичного подання; - рішення щодо проведення такої документальної перевірки має бути прийнято протягом 30 календарних днів, що настають за граничним строком подання податкової декларації, а в разі якщо така податкова декларація надана після закінчення граничного строку - за днем її фактичного подання. Змінюються строки, протягом яких покупець може скористатися ПК за «старою» податковою накладною (далі - ПН). Передбачається, що право на ПК протягом 365 к.д. зберігається за покупцем-платником не тільки з дати складання ПН, а й з дати складання розрахунку коригування до такої податкової накладної (далі - РК). Тобто з 01.01.2017 року складання РК до ПН фактично подовжується строк, протягом якого покупець може користуватися правом на ПК за такою ПН. Уточнено в п. 198.6 ПКУ і порядок коригування ПК за несвоєчасно зареєстрованими ПН/РК.

Суми ПДВ за такими документами включаються до ПК за той звітний податковий період, в якому відбулася їх реєстрація, але не пізніше ніж через 365 календарних днів з дати їх складання! Замість цілого коду УКТ ЗЕД, в ПН/РК потрібно буде зазначати його перші чотири цифри. Але: • код УКТ ЗЕД потрібно буде зазначати для усіх товарів (а не тільки імпортних та підакцизних) • для послуг теж треба буде зазначати перші чотири цифри коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг. Хоча п. 35-1 підрозд. ІІ розд. ХХ ПКУ встановлено, що до 31 грудня 2017 року не застосовуються штрафні санкції, передбачені п. 120-1.3 ПКУ, за помилки, допущені в податковій накладній під час зазначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД та/або коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг. За оновленим п. 201.4 ПКУ платники ПДВ в разі здійснення постачання товарів/послуг, база оподаткування яких, визначена відповідно до статей 188 і 189 ПКУ, перевищує фактичну ціну постачання таких товарів/послуг, можуть скласти не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведену податкову накладну з урахуванням сум податку, розрахованих виходячи з перевищення бази оподаткування над фактичною ціною, визначених окремо по кожній операції з постачання товарів/послуг. Тобто, за кількома такими операціями можна буде скласти одну зведену податкову накладну. Передбачено встановлення норми щодо права реєструвати ПН та РК в ЄРПН протягом 365 к.д. з дня їх складання (у 2016 році було 180). Визначено нові граничні строки реєстрації РК та ПН, залежно від дати їх складання. Так, з 01.01.2017 р. реєстрація у ЄРПН має бути здійснена: • для ПН/РК до ПН, складених з 1 по 15 день (включно) календарного місяця - до останнього дня (включно) місяця, в якому вони були складені; • для ПН/РК до ПН, складених з 16 по останній день (включно) календарного місяця - до 15 числа (включно) місяця, наступного за місяцем, в якому вони були складені. Вводиться зупинення реєстрації податкової накладної та розрахунку коригування в ЄРПН у разі їх відповідності сукупності критеріїв оцінки ступеня ризиків, встановлених п. 74.2 ПКУ. Такі критерії має встановити Мінфін. Порядок зупинення міститися у п. 201.16 ПКУ. Звертаємо увагу, що ця норма набирає чинності з 1 квітня 2017 року. При цьому, п. 57 підрозд. ІІ розд. ХХ ПКУ встановлюється, що період з 1 квітня 2017 року до 1 липня 2017 року є перехідним періодом, протягом якого процедура блокування реєстрації ПН та РК у ЄРПН здійснюється без фактичного зупинення реєстрації ПН та РК у ЄРПН.

         Внесено зміни до адміністрування податку на нерухоме мйано. Гранична ставка податку на нерухомість – 1,5% за 1 кв.метр (торік 3%). Ставки на поточний рік встановлюються рішеннями рад. Збережено норму за якою власники житлової нерухомості, загальна площа якої перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), платитимуть додатково 25000 гривень на рік за кожен із вказаних об'єктів житлової нерухомості (його частку). Законом №1791 установлено, що з 1 січня 2017 року до прийняття відповідним органом місцевого самоврядування рішення про встановлення ставок місцевих податків і зборів на 2017 рік відповідно до Закону №1791, встановлені таким органом місцевого самоврядування ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, застосовуються з коефіцієнтом 0,5.

Доповнено перелік пільговиків: - об’єктами нежитлової нерухомості державних та комунальних дитячих санаторно-курортних закладів та закладів оздоровлення та відпочинку дітей, а також дитячих санаторно-курортних закладів та закладів оздоровлення і відпочинку дітей, які знаходяться на балансі підприємств, установ та організацій, які є неприбутковими і внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій - об’єктами нежитлової нерухомості державних та комунальних центрів олімпійської підготовки - об’єктами нежитлової нерухомості баз олімпійської та паралімпійської підготовки - та об’єктами житлової нерухомості, які належать багатодітним або прийомним сім’ям, у яких виховується п’ять та більше дітей Пільги зі сплати податку на нерухомість для фізичних осіб залишаються на рівні минулого року: база оподаткування об’єктів житлової нерухомості зменшується: а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів; б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів; в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. метрів. З 1 січня 2017 року пільги для фізичних осіб не застосовуються до: - об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, встановленої підпунктом 266.4.1 (для квартир 60Х5 = 300 кв.м., для будинків 120Х5=600 кв.м; для різних типів 180Х5=900 кв.м.). - об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності. Юридичні особи у 2017 році сплачують податок за 2017 рік, а фізичні – за 2016 рік з застосуванням минулорічних ставок і пільг.

       З 1 січня 2017 року скасовано обов’язок власників ліцензій на роздрібну торгівлю подавати щомісячний звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв і тютюнових виробів (відповідних уточнень зазнала ч. 3 ст. 16 Закону № 481). Водночас передбачено: штрафи за неподання чи несвоєчасне подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги обігу алкогольних напоїв і тютюнових виробів не застосовуються до суб’єктів господарювання, які отримали ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та/або тютюновими виробами, з дати виникнення зобов’язання щодо подання такого звіту.

         Законом внесено зміни в частині адміністрування плати за землю, зокрема:

- передбачено звільнення від сплати земельного податку для деяких  категорій державних і комунальних закладів та установ;

- встановлено, що мінімальний розмір орендної плати за землі державної та комунальної власності не може бути менше розміру земельного податку, встановленого для відповідної категорії земельних ділянок на відповідній території.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора