Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Шановні платники!

Дата: 19.03.2019 09:39
Кількість переглядів: 362

Фото без описуДо  01 травня 2019 року слід задекларувати доходи  від здавання в оренду нерухомого майна. Сколівська ДПІ Стрийського управління ГУ ДФС у Львівській області нагадує, що серед доходів, які підлягають обов’язковому декларуванню є доходи від здавання майна в оренду однією фізичною особою іншій фізичній особі, яка не є податковим агентом, тобто не зареєстрована фізичною особою-підприємцем. Відповідно до п. 1 ст. 810 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) за договором найму (оренди) житла одна сторона – власник житла передає або зобов'язується передати другій стороні житло для проживання у ньому на певний строк за плату. Розмір плати за користування житлом встановлюється у договорі найму житла (п. 1 ст. 820 ЦКУ).

Доходи платника податку – фізичної особи від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування) оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5 %.

Якщо платник податку отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, то такий платник податку зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року.

Разом з тим податковим агентом платника податку – орендодавця під час нарахування доходу від надання в оренду об’єктів нерухомості, крім земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю, є орендар.

Якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб'єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку – орендодавець. Такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу. Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

Податкову декларацію про майновий стан і доходи слід подати за 2018 рік не пізніше 01 травня 2019 року за формою Податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 із змінами та доповненнями.

Бланк декларації та консультацію щодо її заповнення можна отримати безкоштовно в Центрі обслуговування платників Сколівської ДПІ Стрийського управління ГУ ДФС у Львівській області

Фізична особа зобов’язана самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену в поданій нею податковій декларації за 2018 рік – не пізніше 31 липня 2019 року.

Декларуємо доходи, отримані за кордоном! Сколівська ДПІ Стрийського управління ГУ ДФС у Львівській області в черговий раз нагадує, що з 01 січня 2019 року в Україні розпочалася кампанія декларування доходів громадян. Громадяни України, які одержують доходи, є платниками податку на доходи фізичних осіб і мають обов’язок подати податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – декларація).

У разі, якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача та оподатковується за ставкою, визначеною в п.167.1 ст.167 Податкового кодексу України – 18 відсотків.

Крім того, доходи отримані з джерел за межами України, оподатковуються військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Сума іноземного доходу перераховується у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент отримання таких доходів.

Платник податку може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном. Для отримання права на зарахування податків, сплачених за межами України, платник зобов’язаний одержати довідку про суму сплаченого податку, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Така довідка видається державним органом країни, де отримується дохід, уповноваженим справляти цей податок. Довідка має бути легалізована консульською установою України у відповідній країні.

Сума податку з іноземного доходу платника податку - резидента, сплаченого за межами України, не може перевищувати суму податку, розраховану на базі загального річного оподатковуваного доходу такого платника податку відповідно до законодавства України.

Порядок оподаткування іноземних доходів регламентується п. 170.11 ст. 170 Податкового кодексу України.

Нагадуємо, що граничний термін подання декларації про майновий стан і доходи за 2018 рік – до 01 травня 2019 року. Податок на доходи фізичних осіб та військовий збір сплачуються фізичною особою самостійно не пізніше 31 липня 2019 року.

Відповідальність за неподання декларації про майновий стан і доходи та не сплати ПДФО

Сколівська ДПІ Стрийського управління ГУ ДФС у Львівській області нагадує,  що у разі неподання платником податків у встановлений термін податкової декларації про майновий стан і доходи (якщо таке подання є обов’язковим), контролюючий орган на підставі наявної податкової інформації за результатами документальної позапланової перевірки має право самостійно визначити суму грошових зобов’язань з ПДФО та військового збору.

При цьому відповідно до п. 123.1 ПКУ до платника податків застосовується фінансова відповідальність у вигляді штрафу у розмірі 25% суми донарахованого податкового зобов’язання. А у разі повторного нарахування контролюючим органом податкового зобов’язання – у розмірі 50% від донарахованої суми.

Крім того, згідно зі ст. 164-1 КУпАП до платника податків буде застосована адміністративна відповідальність у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора