Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Правила безпеки при загрозі терористичних актів

Дата: 25.07.2017 09:33
Кількість переглядів: 724

Фото без описуЗнання, як діяти у разі отримання інформації про погрозу вчинення теракту, виявлення підозрілих предметів, виникнення надзвичайної ситуації, витоку побутового газу, захоплення в заручники, перебування в районі проведення бойових дій (антитерористичної операції) тощо можуть уберегти ваше життя та ваших близьких.

Залежно від наявної інформації про загрозу вчинення або саме вчинення терористичного акту встановлюються такі рівні терористичних загроз:

«сірий (можлива загроза)» – за наявності факторів (умов), що сприяють вчиненню терористичного акту;

«синій (потенційна загроза)» – за наявності інформації, що потребує підтвердження, про підготовку до вчинення терористичного акту;

«жовтий (ймовірна загроза)» – за наявності достовірної (підтвердженої) інформації про підготовку до вчинення терористичного акту;

«червоний (реальна загроза)» – у разі вчинення терористичного акту.

Якщо Положенням регламентовані дії державних структур, органів влади та окремих спеціалізованих підрозділів, то звичайній людині потрібно діяти згідно з загальними правилами безпеки.

Загальні правила безпеки при загрозі терористичних актів

Слід виявляти особливу обережність на багатолюдних заходах з тисячами учасників, в популярних розважальних закладах, гіпермаркетах.

Звертайте увагу на підозрілих людей, предмети, на будь-які підозрілі дрібниці. Повідомляйте про все підозріле співробітникам правоохоронних органів. У сім’ї має бути план дій у надзвичайних обставинах, у всіх членів сім’ї повинні бути записані номери телефонів, адреси електронної пошти. Необхідно заздалегідь призначити місце, де ви зможете зустрітися з членами вашої родини в екстренній ситуації.

У разі евакуації візьміть з собою набір предметів першої необхідності та документи.

Завжди дізнавайтеся, де знаходяться резервні виходи з приміщення.

У будинку необхідно зміцнити й опечатати входи в підвали та на горища, встановити домофон, звільнити сходові клітки і коридори від предметів, що захаращують ходи.

Мешканцям вашого будинку потрібно спостерігати, чи все в порядку, звертаючи особливу увагу на появу незнайомих осіб і автомобілів, розвантаження мішків і ящиків.

Якщо сталися вибух, пожежа, землетрус, ніколи не користуйтеся ліфтом!

Намагайтеся не піддаватися паніці, що б не сталося, пам’ятайте, що паніка може спровокувати терористів і прискорити теракт, а також перешкодити владі запобігти злочину чи зменшити його наслідки.

На що необхідно звертати увагу

На підозрілих осіб, як правило непримітних, що не виділяються, але якимсь чином дивакуватих. На невеликі групи людей, що зібралися з певною метою, можливо агресивно налаштованих. Кому здаються або знімаються квартири, підвали, підсобні приміщення, склади, навколо яких спостерігається дивна активність. На підозрілі телефонні розмови.

У випадку, якщо ви помітили підозріле, проявіть наполегливість у проясненні ситуації, при необхідності залучіть близьких і знайомих, сусідів. Деякі безтурботні громадяни можуть сказати, що це паранойя. Ні, це пильність, прийнята у всіх розвинених країнах світу.

Рекомендації фахівців служб безпеки

Будьте особливо пильними і остерігайтеся людей, одягнених не за сезоном. Якщо ви бачите влітку чоловіка, одягненого в плащ або товсту куртку – будьте особливо обережні – під таким одягом терористи найчастіше ховають бомби і вибухівку. Найкраще триматися від нього подалі і звернути на нього увагу співробітників правоохоронних органів.

Остерігайтеся людей з великими сумками, пакунками і валізами, особливо якщо вони знаходяться в незвичному місці (наприклад, з валізою в кіно, театрі або на святі).

Незважаючи на те, що ця людина, швидше за все, виявиться туристом або торговцем, все ж зайва обережність не зашкодить.

Намагайтеся віддалитися на максимальну відстань від тих, хто поводиться неадекватно, знервовано, злякано, озираючись, перевіряючи щось в одязі або в багажі.

В жодному разі не піднімайте забуті речі: сумки, мобільні телефони, гаманці, іграшки!

В жодному разі не приймайте від незнайомих осіб ніяких подарунків, не беріть речі з проханням передати іншій людині!

До терористичного акту неможливо підготуватися заздалегідь, тому слід бути насторожі завжди.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора