Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Щодо припинення діяльності та повторної реєстрації, - консультує ДФС

Дата: 13.07.2017 09:31
Кількість переглядів: 670

Фото без описуЯкщо діяльність припиняється фізична особа – підприємець позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною особою (частина восьма ст..4 Закону України про державну реєстрацію). Загальні правила подання звітності визначено Порядком №435. Відповідно до п.8 розділу ІІІ цього Порядку у разі припинення діяльності, зокрема, фізичної особи – підприємця така особа зобов’язана подати сама за себе звіт за формою №Д5 із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Останнім періодом, за який необхідно сплатити єдиний внесок, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності такої фізичної особи.

Відповідно до частини четвертої ст.6 Закону про ЄСВ у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця така фізична особа користується правами, виконує обов’язки та несе відповідальність, що передбачені для платника єдиного внеску, в частині діяльності, яка здійснювалась нею як фізичною особою - підприємцем.

Обов’язки при повторній реєстрації   

Порядок взяття на облік фізичних осіб – підприємців передбачено розділом ІІ порядку №1162.

У разі повторної  реєстрації у платника єдиного внеску виникають обов’язки відповідно до частини другої ст..6 Закону про ЄСВ.

Отже, у разі припинення підприємницької діяльності та повторної реєстрації протягом року необхідно подати два звіти за формою №Д5:

  • «Ліквідаційний» - до дня державної реєстрації припинення. Термін сплати зобов’язань, визначених фізичною особою – підприємцем у звіті з позначкою «Ліквідаційний», настає в день подання такого звіту, відповідно єдиний внесок необхідно сплатити до дня подання такого звіту включно;
  • «Початковий» - у законодавчо визначений термін;

Відповідно до абзацу третього частини восьмої ст.9 Закону про ЄСВ терміни сплати єдиного внеску:

  • Для фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, - до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ;
  • Для фізичних осіб – підприємців, які застосовують загальну систему оподаткування, - до 10 лютого наступного року.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора