Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Долучаймося до боротьби з борщівником Сосновського!

Дата: 20.04.2018 09:29
Кількість переглядів: 541

Борщівник Сосновського — небезпечний та шкідливий вид рослин, який у деяких місцевостях став справжнім стихійним лихом і практично завоював цілу Західну Україну, завдаючи відчутної шкоди господарствам на полях, луках та городах. Крім того, ця рослина несе загрозу життю і здоров’ю людей: під час контакту зі шкірою людини викликає важкі дерматити та хімічні опіки.

Найбільша кількість постраждалих фіксується саме в літні місяці, в період спеки найбільш імовірним є контакт шкірних покривів людини з отруйною рослиною. Зауважмо, що найчастіше від борщівника потерпають діти. Це супроводжується тяжким перебігом недуги.

На Сколівщині борщівник Сосновського став справжнім лихом. Його насіння розноситься вітром і переноситься водою, тому зарості часто зустрічаються уздовж берегів річок і узбіч доріг. Особливо розповсюджений він вздовж міжнародної траси Київ-Чоп, на пляжах, місцях масового відпочинку, магістральних шляхах нафтопроводу «Дружба». Цілі плантації борщівника оточили села Тухолька, Нагірне, Жупани та інші. Основною причиною розповсюдження борщівника є несвоєчасний обробіток земель, які перебувають у приватній власності чи надані у користування на умовах оренди. Окремі власники земельних ділянок неналежно їх утримують і протягом кількох років не косять бур’яни, у т. ч. борщівник Сосновського.

Фото без описуБорщівник має високу здатність до розмноження: одна рослина дає до 100 тис. насінин, які можуть проростати протягом декількох років. Тому в боротьбі з ним дуже важливо не допускати дозрівання й розсіву насіння. Найкращим методом знищення цієї рослини є неодноразове скошування молодого борщівника, оскільки після першого скошування, зазвичай, відбувається регенерація та повторне цвітіння. Цю рослину можна знищувати хімічним методом або методом використання дизпалива.

Сколівська районна рада та райдержадміністрація звертаються до всіх власників і користувачів земельних ділянок, на яких поширений борщівник Сосновського, стати на шлях боротьби з цією небезпечною рослиною та власними силами проводити заходи щодо її знищення. Просимо з розумінням і виваженістю долучитися до вирішення цього вкрай важливого питання керівників великих та малих підприємств будь-якої форми власності, очільників громад, парафій. Ви повинні проводити повсякчасну роз’яснювальну роботу щодо небезпеки, яку несе борщівник Сосновського, коли з ним завчасно не вести боротьбу. Тільки спільними зусиллями ми зможемо запобігти розповсюдженню отруйного борщівника та виникненню на Сколівщині справжньої екологічної катастрофи.

Не будьмо байдужими та долучаймося до боротьби з борщівником Сосновського!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора