Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Взаємодія Держпраці, Пенсійного фонду та ДФС сприятиме подоланню незадекларованої праці в Україні

Дата: 27.03.2018 09:21
Кількість переглядів: 464

На спільній нараді Державної служби України з питань праці, Пенсійного фонду України та Державної фіскальної служби України були присутні: керівництво Міністерства соціальної політики України, керівництво та  посадові особи зазначених центральних органів влади та керівники структурних підрозділів територіальних органів, а також  представники спільних представницьких органів профспілок та роботодавців на національному рівні. Основна тема обговорень – подолання незадекларованої праці в Україні, визначення дієвих механізмів з виявлення неоформлених працівників та впровадження ризик-орієнтованого та аналітичного підходу у здійсненні інспекційних відвідувань інспекторами праці Держпраці та органів місцевого самоврядування.

Ольга Крентовська, перший заступник Міністра соціальної політики України, у своєму виступі акцентувала увагу на важливості легалізації праці для успішної реалізації соціальної політики держави. Доповідач зазначила, що на сьогодні створено всі необхідні законодавчі та методичні основи, розроблені відповідні інструменти для здійснення спільної ефективної діяльності органів Держпраці, Пенсійного фонду та ДФС щодо виявлення незадекларованої праці.

«Український працівник повинен мати належний соціальний захист, гарантований державою, безпечні і здорові умови праці, достойну заробітну плату, що зумовлює соціальну стабільність в країні. Пріоритетне завдання на 2018 рік – легалізувати трудові відносини та зайнятість, і до цього питання насамперед має бути інтелектуальний, аналітичний підхід», – підкреслила Ольга Крентовська.

Також перший заступник Міністра соціальної політики наголосила на тому, що мільйони людей в Україні працюють в тіні і отримують зарплати в конвертах. Тому перед Держпраці, зокрема, стоять завдання виявлення незадекларованої праці, оперативне реагування на порушення трудових прав працівників.

Голова Держпраці Роман Чернега акцентував на тому, що незадекларована праця порушує права громадян і завдання Держпраці – не допустити цього, здійснювати постійний моніторинг, оперативно реагувати на скарги, що надходять від громадян, права яких порушуються.

«Люди змушені виїжджати за кордон, шукаючи більших заробітних плат, кращого життя, а це відтік трудового та інтелектуального потенціалу України. Так, нелегальна праця створює недобросовісну конкуренцію, призводить до економічних втрат для держави. Незадекларована праця – це соціальне зло, яке необхідно якісно та ефективно долати», – наголосив Роман Чернега.

Голова Держпраці, звертаючись до інспекторів праці, акцентував на усвідомленні соціальної важливості вирішення проблеми та відповідальності в роботі, адже загальнодержавний успіх у подоланні тіньової зайнятості залежить безпосередньо від роботи кожного інспектора праці.

Олексій Зарудний, Голова правління Пенсійного фонду України, наголосив на необхідності проведення спільних нарад і заходів органів Держпраці, Пенсійного фонду та ДФС, обміну інформацією, створенні спільної  інформаційної бази задля ефективного здійснення  функцій, які на них покладає держава.

На нараді також обговорили завдання соціальних партнерів в питанні забезпечення гідних умов праці та соціального захисту працівників, практичні аспекти здійснення заходів щодо легалізації трудових відносин та заробітної плати. Акцентовано увагу на взаємодії органів Державної служби України з питань праці, Пенсійного фонду України, Державної фіскальної служби, місцевого самоврядування та соціальними партнерами з питань легалізації трудових відносин.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора