Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Сьогодні на г. Бренів вшанували пам’ять Героїв, які боролися і полягли за волю України

Дата: 17.09.2017 21:07
Кількість переглядів: 1509

Фото без описуВ неділю, 17 вересня,  біля Братської могили та каплички Пресвятої Фото без описуБогородиці  на г.Бренів (Орівська сільська рада) відбулось вшанування пам’яті  Українських Січових стрільців, воїнів УПА та всіх Героїв, які  віддали  своє життя за волю та незалежність України.  Участь в урочистостях взяли заступник голови Львівської облдержадміністрації Оксана Стоколос-Ворончук, перший заступник голови Сколівської райдержадміністрації Ярослав Лепісевич, Орівський сільський голова Тетяна Сухроменда,  учасники АТО з Борислава та Орова,  краєзнавець Богдан Гуцило, заслужений  вчитель,  поет В'ячеслав Умнов,  жителі   с.Орів, с.Зимівки та гості з Трускавця та Борислава, учнівська молодь.

Фото без описуСлужбу Божу та Панахиду за всіма  Героями, які віддали найцінніше - своє Фото без описужиття, за вільну й незалежну Україну,  відслужив настоятель  церков в Орові та Зимівках  о.Ярослав Мельник у супроводі   церковного хору з м.Трускавця.

Фото без описуЛітературно-музичну Фото без описупатріотичну концертну програму представили учні  місцевих   шкіл та  учасники церковного хору с.Орів.

Фото без описуПід час  пам’ятного віче заступник голови облдержадміністрації Оксана Стоколос-Ворончук  подякувала орівчанам за вірність пам’яті та щорічне  вшанування Героїв, які спочивають на г.Бренів, наголосивши: «Всі хлопці, які полягли колись і тепер, просять від нас єдине: пам’яті  та молитви. Давайте пам’ятати, що ми повинні молитися за них. Бо хто, як не ми можемо  боронити нашу державу, хто як не ми – гідні її незалежності».

 «Історія нашої землі  - це  боротьба  багатьох поколінь героїв,  які жертовно, Фото без описубез найменших вагань і тіні страху  боролися проти іноземних гнобителів та  ціною власної крові відстоювали право називатися українцями і жити в Українській Державі. Героїчний чин  боротьби на Маківці, Ключі, Бреневі – це  найкоштовніший дар минулому, нинішньому та прийдешнім поколінням українців, жертовний вогонь любові до рідної землі, прекрасні зразки  щирого служіння державницьким ідеалам України. Ми вклоняємося світлій пам`яті всіх Героїв  української  нації та зобов’язуємось   виконувати християнський борг – свято берегти пам`ять про тих, хто віддав своє життя заради  добра та миру наступних поколінь», – звернувся до учасників  урочистостей Ярослав Лепісевич.

Фото без описуЗавершились  заходи   запаленням Ватри Пам'яті Героїв, які боролися і полягли за волю України. Почесну місію запалення Ватри  виконав краєзнавець, автор праці “Воскресла Бренів – пам'ять у світи” Богдан Гуцило спільно з учнівською молоддю Орова.

 

 

Історична довідка

У жовтні 1914 року на г.Бренів було здійснено поховання Українських Січових Стрільців (38 осіб). У 1939 році народним способом був висипаний курган братської могили на г.Бренів. Там, за розпорядженням крайового провідника ОУН Володимирна Тимчія-Лопатинського, були поховані жертви польського терору із сіл Ямельниця та Орів. У Дрогобичі, у 1941 році, під час німецької окупації були проведені розкопки на Стрийській, 3. Віднайдено 17 останків, серед яких було двоє орівчан, яких усіх перепоховали у згаданій братській могилі на горі Бренів.

Під час ІІ світової війни навколо сіл Зимівки та Орова по лісах, коло потоків та полонинах таємно вночі проводились поховання загиблих воїнів УПА, які активно діяли на цьому терені. Скільки саме там поховано, невідомо. У 1979 році ця могила була бульдозерами по-варварськи зруйнована. На цьому місці засіяли колгоспний овес. Розрахунок був на втрату пам'яті людей про це місце поховання. У 1989 році при допомозі Бориславського “Меморіалу” та Дрогобицького Братства УПА розпочався процес відновлення братської могили. На той час там було відомо прізвища тільки 26 осіб, решта були невідомі. Велися пошуки свідків тих далеких подій. Очевидці розповіли про місця тимчасових поховань повстанців. Всі вони були віднайдені, ідентифіковані і урочисто поховані у згаданій могилі на горі Бренів. Поблизу могили була зведена капличка Пресвятої Богородиці.

У 2006 році на капличці на г.Бренів була встановлена меморіальна таблиця присвячена Президенту УГВР Кирилу Остмаку, який у 1944 році був важкопоранений у цій місцевості. Тепер в могилі поховано 79 осіб.

Детальна інформація про поховання у братській могилі на г.Бренів, про життєві подвиги українських героїв, які полягли за волю України описана місцевим краєзнавцем Богданом Гуцилом у його книзі “Воскресла Бренів — пам'ять у світи” (http://protruskavets.org.ua/breniv/)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора