Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Президент: Професія військового лікаря - одна з найважливіших для безпеки держави і особливо під час військової агресії

Дата: 15.06.2017 17:59
Кількість переглядів: 707

Фото без опису Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки на Донеччину відвідав 66 військовий мобільний госпіталь та подякував медикам, які надають допомогу пораненим та  рятують чимало українських захисників, а також привітав їх за професійним святом - Днем медика.

«В найгостріші моменти, коли був аеропорт (Донецький аеропорт - ред.), Дебальцево, поранені і ті, хто готувалися до евакуації, були врятовані руками військових медиків. Фах лікаря є одним із найбільш шанованих, а професія військового доктора – одна з найважливіших для безпеки держави. Найбільше це відчувається зараз, в цей час, коли на Сході України триває військова агресія Російської Федерації проти вільної, незалежної та суверенної України», - наголосив Глава держави.

Президент відзначив медиків, які самовіддано виконують професійний обов’язок в умовах бойових дій, під ворожими кулями й снарядами надають медичну допомогу українським воїнам, часто-густо ризикуючи власним життям. За словами Глави держави, в зоні бойових дій та на передньому краї оборони безпосередню участь у наданні медичної допомоги взяло більше 3,5  тис. військових медиків, з них більше 200 отримали поранення. 248 військових медиків були нагороджені високими державними нагородами. 

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих 38 військових медиків. Серед них 25-річний Герой України Ігор Зінич, який мав право на ротацію і можливість поїхати додому, але відмовився і залишився, щоб допомагати побратимам. «У нього була дуже важлива роль – він рятував "кіборгів" в Донецькому аеропорту, 40 побратимам врятував життя, а себе не вберіг. Царство тобі небесне, Ігорю, і вічна пам'ять. Ми схиляємо голови перед лікарями, фельдшерами, медичними працівниками, які загинули, виконуючи свій військовий обов’язок», - зазначив Петро Порошенко.

Глава держави відзначив масштаби роботи воєнної медицини. Так, від початку військової агресії проти України медичну допомогу у лікувальних закладах Міноборони отримали більше 10 тисяч українських воїнів, 86 тис. тисячам учасників бойових дій було забезпечено фахову діагностику та надано кваліфіковане лікування. За словами Президента, 3 700 офіцерів та солдат пройшли медико-психологічну реабілітацію в санаторно-курортних закладах Міністерства оборони - більшість з них виявили бажання після якісної допомоги, яку надали українські лікарі, повернутися в свої частини і продовжити службу.

Петро Порошенко особливо відзначив колективи Військово-медичного клінічного центру Західного регіону та 66-го військового мобільного госпіталю, які  під час загострення бойових дій в районі Дебальцевого та на Світлодарській дузі врятували  життя десяткам поранених і травмованих військовослужбовців. «Переконаний, що Покровськ стане рідним для вашого мобільного шпиталю, і на модернізованій базі колишньої Вузлової лікарні Донецької залізниці працюватиме кращий військовий гарнізонний госпіталь, - з новітнім медичним обладнанням та висококваліфікованим персоналом», - наголосив Президент. Глав держави нагадав, що на початку агресії у військових не було навіть аптечок, кровоспинних засобів, ліків і багато чого ще, а також санітарних автомобілів, евакуаційної авіації.

Президент наголосив на важливості професійності, навиків та патріотизму медиків. «Від щирого серця вітаю всіх лікарів з Днем медика. Мужності Вам, сил всім,  хто продовжує змагатися зі смертю за життя наших воїнів. Продовжує змагатися і перемагає», - зазначив Петро Порошенко.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора