Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Мешканцям Львівщини нагадують про правила поведінки на відпочинку у лісі

Дата: 23.06.2018 10:23
Кількість переглядів: 900

? ?µ?·???»?????°?? ???????????? ?·???±???°?¶?µ???? ?·?° ?·?°?????????? "?·?????? ???°?????°??"На Львівщині все більше почали фіксувати випадки укусів змій. Тільки за один день 21 червня до Сколівської центральної районної лікарні в стані середнього ступеня важкості було госпіталізовано 4-х осіб, з них - одна дитина.

Всього від початку року в області через укуси змій госпіталізували 19 осіб, із них - три дитини. Найбільше випадків зафіксовано у Сколівському районі – 12 випадків, також є постраждалі від укусів змій у Мостиському районі-3, Самбірському районі -1, Городоцькому районі -1, Жидачівському районі -1 та у Перемишлянському районі -1 випадок.

Те, що гадюки почали атакувати людей, не є дивним явищем, адже люди вирушають відпочити на природу, не знаючи основних правил, які зможуть допомогти вберегтися від плазунів, а гадюки найбільш активними є саме в спеку.

Оскільки змії холоднокровні тварини, то їх температура тіла залежить від температури середовища. Тому чим вища температура середовища, тим більша їхня активність. В сонячну погоду вони активно пересуваються, мігрують, полюють, стараються погрітися на сонечку. Тому саме в таку погоду, на жаль, найчастіше трапляються укуси.

Аби не стати жертвою змії, йдучи до лісу чи у місцевість, де можуть перебувати змії, потрібно взяти відповідне взуття та одяг. Варто одягти вільні штани із цупкої тканини, оскільки у випадку, якщо змія прокусить штани, то вона не зачепить шкіру. Взуття обов’язково повинне бути високим, аби  прикривало оголені ділянки на нозі.

Варто мати із собою палицю, щоб нею у ділянках, де є густі кущі, пошарудіти та перевірити, чи немає небезпеки. Змії самі нападати не будуть, вони нападають тільки у випадку, коли відчувають для себе загрозу. Тому палкою можна їх трохи лякати, а також переконатися для себе, що там немає небезпеки.

Якщо побачили змію, то не треба в жодному разі намагатися її відкинути рукою чи ногою, а краще її просто обійти. Якщо це велика змія і немає можливості обійти, то варто налякати її палицею, або ж палицею відкинути, але в жодному разі не робити цього руками.

У випадку, якщо вкусила змія необхідно одразу звернутись за медичною допомогою, адже укус може мати важкі прояви та серйозні наслідки. Після укусу змії в людини з’являється слабкість, головний біль, задишка, запаморочення, набряк тканин та запалення лімфатичних вузлів, також може сильно знижуватися тиск.

До приїзду лікарів необхідно надати першу медичну допомогу потерпілому:

•        потрібно охолодити місце укусу і не рухатися активно, адже від жвавих рухів кровообіг збільшується і отрута швидше буде поширюватися організмом;

•        ділянку укусу потрібно зробити нерухомою;

•        при укусі змії постраждалому потрібно багато пити;

•        не варто обробляти рану додатково;

•        не потрібно припікати рану;

•        не потрібно накладати джгут;

•        не вживати алкоголь;

•        не можна висмоктувати отруту: таким чином вірогідність зараження збільшується, до того ж небезпеці піддається й людина, у якої отрута опинилась у роті. Відсмоктувати отруту можна тільки у тому випадку, якщо у найближчі години неможливо отримати медичну допомогу.

Після укусу змії потерпілого якнайшвидше потрібно відвезти до лікарні, де медики зможуть надати постраждалому усю необхідну допомогу.

Запамятайте: легше запобігти укусу, ніж лікувати його наслідки. Тому, аби не стати жертвою плазунів, потрібно дотримуватися простих правил безпеки на природі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора