Сколівська районна державна адміністрація
Сколівський район, Львівська область

Бізнес-портрет учасниці проекту «Рука допомоги» зі Сколе

Моя співрозмовниця – тендітна чорнявка з допитливими очима, у яких спалахує вогник, як тільки мова заходить про роботу. Знайомтеся, це – Ольга Онуляк, учасниця проекту «Рука допомоги» зі Сколе, молода жінка, мати, дружина, а тепер ще й бізнес-леді.
– Доля розпорядилася так, що наша сім’я ледь зводила кінці з кінцями, отримуючи від держави як малозабезпечена соціальну допомогу, – розповідає Ольга Вікторівна, лише кутиками уст ховаючи усмішку. – Добре розуміючи, що це – тимчасові труднощі, ми не раз з чоловіком мріяли про щось своє, грандіозне, прибуткове. Але не сміли відважитися на рішучий крок. Трапилось так, що я дізналася про можливість отримати кошти від Світового банку на закупівлю обладнання для ведення бізнесу за умови участі у програмі «Рука допомоги». Ось тоді давні, можна навіть сказати дитячі, прагнення почали обростати реальністю. Чому б не спробувати відкрити власну справу, не скористатися шансом, коли гроші самі пливуть у руки? Ця думка не давала спокою і водночас спонукала до дії: дізнатися, що потрібно для отримання допомоги, які документи треба оформити, хто найбільш компетентний у цьому питанні… В управлінні соцзахисту порадили звернутися до центру зайнятості. Саме там мені і руку допомоги подали, і дружнє плече підставили, і як малій дитині супровід забезпечили. Безмежно вдячна керівнику Сколівського РЦЗ Іванні Тимоцко. Вона, як ніхто інший, перейнялася моєю затією, підказала вид діяльності, допомогла бізнес-план написати. Роздумуючи з Іванною Ярославівно над бізнес-ідеєю, ми виходили з того, яка ніша у Сколе ще не заповнена, що я особисто полюбляю робити, та які додаткові ресурси доцільно задіяти. Слово за словом і пазли склалися: я вирішила відкрити власну піцерію. Для цього було кілька беззаперечних аргументів. По-перше, наш гірський край відвідує багато іноземних туристів, котрі схочуть посмакувати коронною стравою італійської кухні, а випічки піци наразі у Сколе нема, відповідно і конкурентів також. По-друге, для облаштування закладу можна використати власне подвір’я і землю, яка приватизована. А по-третє, я люблю куховарити, дивувати сім’ю різними смаколиками. Ось так і народився задум відкрити піцерію «Ollio Ріzza». З того часу минуло лише п’ять місяців, а як багато я встигла зробити. І бізнес-план на відповідній комісії у Львові захистити, і потрібне приладдя за кошти Світового банку для кухні закупити, і спроектувати приміщення, і розпочати його будівництво, і меню продумати, і буклети презентаційні випустити. Забула про головне сказати, – бідкається Ольга Вікторівна. – Я вже маю серед тутешніх мешканців прихильників піци, поки що випікаю її на замовлення, на винос. Але це тільки початок. З часом клієнтура збільшиться, а вже весною, сподіваюся, у піцерії будуть перші відвідувачі.
Показуючи ще недобудовану споруду, пані Ольга із захопленням розповідає про плани, де розміститься пічка, барна стійка, холодильне устаткування та ін.
– Вікна будуть дуже великі, щоби приміщення було світлим, просторим, підлога з підігрівом, бо вечори у гористій місцевості холодні, оздоба тільки з дерева та каменю. Це – логічно, ми ж у Карпатах! Ось тут справа обов’язково обладнаю затишний куточок для діточок, щоби відвідувачі мали змогу відпочити сім’ями. Маю ще кілька креативних ідей, але їх не буду озвучувати, щоби тримати інтригу. Приїжджайте, коли зійде сніг з полонин і тоді побачите мої секретики!
Спілкуючись із цією позитивною та світлою людиною, віриться, що вона обов’язково досягне великого успіху у підприємництві, адже про власну справу говорить з таким натхненням, ентузіазмом, запалом, що можна тільки щиро позаздрити. Надійний помічник у неї чоловік Ігор, котрий також працює не покладаючи рук, допомагаючи в усьому дружині та наслідуючи її приклад. А днями І. Онуляк як учасник програми «Рука допомоги» також захистив свій бізнес-план на комісії в управлінні соціального захисту населення Львівської облдержадміністрації. Він у власній піцерії створюватиме карту оригінальних напоїв, виконуватиме функції і бармена, і піцейоло.
Хочеться побажати цьому подружньому тандему вдалого плавання у підприємницькому просторі, хай здійснюються їхні амбітні плани, бізнес розростається, у піцерії завжди будуть клієнти, а вдома лунає дзвінкий дитячий сміх!