Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Увага! Будьте обережними на льоду!

Дата: 31.01.2017 15:53
Кількість переглядів: 696

Щоб ні з ким не трапилося лиха, потрібно обережно поводитись на льоду. Найбільш небезпечна крига – перша та остання, адже така крига надзвичайно тонка, неміцна і не витримує маси навіть маленької дитини.

Для однієї людини безпечним вважається лід синюватого або зеленуватого відтінку, товщиною більшою за 7 см. Для групи людей безпечним є лід товщиною не менше, ніж 15 см. При пересуванні декількох людей по льоду треба йти один за одним на відстані. При масовому катанні на ковзанах лід має бути товщиною не менше, ніж 25 см.

Перш ніж ступити на лід водоймища, треба дізнатися про товщину льодового покриву за допомогою довгої загостреної палиці (плішні) чи іншого подібного предмета, але обов'язково легкого, який ти вільно можна втримати в руці.
Щоб уникнути нещасних випадків потрібно дотримуватись основних правил й необхідних дій:
не можна перевіряти міцність льоду ударом ноги;
під час руху по льоду потрібно слідкувати за його поверхнею, обходити небезпечні місця і ділянки з кущами, травою, очеретом та де водорості вмерзли в лід;
потрібно обминати ділянки, покриті товстим прошарком снігу – під снігом лід завжди тонший;
особливу обережність проявляти у місцях зі швидкою течією, джерелами, струмками, теплими стічними водами підприємств та ферм, а також там, де струмок впадає в річку;
необхідно взяти з собою палицю для того, щоб перевіряти міцність льоду. Якщо після першого удару палицею на ньому з'являється вода, лід пробивається, негайно повернутися на те місце, звідки ви прийшли. Якщо лід недостатньо міцний та у випадку, коли він почав тріщати під ногами, негайно зупинитися і повернутися назад тим же шляхом, роблячи перші кроки без відриву від його поверхні;
особливо обережно потрібно спускатися з берега: лід може нещільно з'єднуватися із сушею, можливі тріщини, під льодом може бути повітря.
Якщо ви провалилися під лід потрібно:
не піддаватися паніці, утримуватися на плаву, уникаючи занурення з головою;
кликати на допомогу;
намагатися вилізти на лід, широко розкинувши руки, наповзаючи на його край грудьми і почергово витягуючи на поверхню ноги;
намагатися якомога ефективніше використати своє тіло, збільшуючи ним опорну площу;
вибравшись на лід, перекотитися і відповзти в той бік, звідки прийшли, де міцність льоду вже відома.
Далі необхідно переодягнутися. Якщо сухого одягу під руками не виявилось, треба викрутити мокрий і знову одягнути його. Щоб зігрітися, виконувати будь-які фізичні вправи. Можна розтертися сухою вовняною тканиною, потім необхідно сховатися в захищеному від вітру місці, добре укутатися, по можливості випити чогось гарячого.
Що стосується підльодного лову риби, то необхідно твердо засвоїти, що зимова риболовля потребує особливо суворого дотримання правил поводження на льоду. Це диктує багаторічний досвід не самих щасливих рибалок:
не можна пробивати поруч багато лунок;
не можна збиратися великими групами на одному місці на льоду водойми;
не можна пробивати лунки на переправах;
не можна ловити рибу поблизу вимоїн та занадто далеко від берега, яке б клювання там не було;
завжди потрібно мати під рукою міцну мотузку довжиною 12-15 метрів;
потрібно тримати поруч з лункою дошку або велику гілку.
Будьте обережними на льоду! А враховуючи нестійкі погодні умови, зовсім відмовтесь від виходу на лід.

Батьки, пильнуйте за дітьми, не дозволяйте їм грати на льоду, проводьте з ними профілактичні бесіди.

Пам’ятайте! Біду завжди легше попередити!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора