Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Про трудове та податкове законодавство на семінарі

Дата: 08.02.2017 15:22
Кількість переглядів: 705

Фото без опису   Нещодавно у   Сколівському відділенні  Стрийської  ОДПІ  ГУ ДФС у Львівській області  відбувся семінар  з питань податкового  та  пенсійного законодавства».  Фахівці  відділення    інформували   що  розмір мінімальної заробітної плати  з  1 січня 2017 року  становить  3200 гривень.

  Мінімальна сума  єдиного соціального внеску  для фізичних осіб- підприємців  з  1 січня 2017 року становить  704 гривні.  Сплачувати мінімальну суму  ЄСВ  доведеться  і  «нульовикам».  З 1 січня 2017 року  не сплачують ЄСВ  підприємці–пенсіонери, які є платниками  єдиного податку та загальної системи оподаткування. Також було наголошено  на відповідальності за порушення трудового  законодавства.

        З 1 січня 2017 року скасовано обов’язок власників ліцензій на роздрібну торгівлю подавати щомісячний звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв і тютюнових виробів (відповідних уточнень зазнала ч. 3 ст. 16 Закону № 481). Водночас передбачено: штрафи за неподання чи несвоєчасне подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги обігу алкогольних напоїв і тютюнових виробів не застосовуються до суб’єктів господарювання, які отримали ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та/або тютюновими виробами, з дати виникнення зобов’язання щодо подання такого звіту.

         Внесено зміни в частині адміністрування плати за землю, зокрема:

- передбачено звільнення від сплати земельного податку для деяких  категорій державних і комунальних закладів та установ;

- встановлено, що мінімальний розмір орендної плати за землі державної та комунальної власності не може бути менше розміру земельного податку, встановленого для відповідної категорії земельних ділянок на відповідній території.

Внесено  зміни  до адміністрування  податку на нерухоме майно. Гранична ставка податку на нерухомість – 1,5% за 1 кв.метр (торік 3%). Ставки на поточний рік встановлюються рішеннями рад. Збережено норму за якою власники житлової нерухомості, загальна площа якої перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), платитимуть додатково 25000 гривень на рік за кожен із вказаних об'єктів житлової нерухомості (його частку). Законом №1791 установлено, що з 1 січня 2017 року до прийняття відповідним органом місцевого самоврядування рішення про встановлення ставок місцевих податків і зборів на 2017 рік відповідно до Закону №1791, встановлені таким органом місцевого самоврядування ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, застосовуються з коефіцієнтом 0,5.. Юридичні особи у 2017 році сплачують податок за 2017 рік, а фізичні – за 2016 рік з застосуванням минулорічних ставок і пільг.

    Стосовно  податку на доходи фізичних осіб  було повідомлено що  основна ставка ПДФО не змінилась – 18%. Ставка військового збору залишилась 1,5%. Разом з тим з 1 січня введено ставку у 9% - для доходів у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, корпоративних правах, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток. Податкова соціальна пільга становить у 2017 році для будь-якого платника 800 грн. (50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи у розрахунку на місяць, встановленому законом на 1 січня звітного податкового року).Викладено у новій редакції п.166.3.3 Податкового кодексу України щодо податкової знижки за навчання та скасовано обмеження щодо суми витрат. Тепер до витрат, дозволених до включення до податкової знижки з 2017 року включається сума коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення. Для порівняння – за 2016 рік враховуються понесені витрати, які не повинні перевищувати у розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання 1930 грн., за 2015 рік – 1710 грн. За 2017 рік – без обмежень суми.

       В ході семінару   було надано відповіді  на  питання  що стосувалися  застосування  податкового  законодавства.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора