Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Щоб їжа не стала причиною проблем із здоров’ям

Дата: 02.02.2017 12:15
Кількість переглядів: 827

Практично щодня в Україні стає відомо про нові випадки гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь мікробної природи.

Ця інформація - переважно про ті групові випадки, в яких постраждало троє і більше осіб.

Але є ще випадки, коли захворіли одна-дві людини. А ще є й такі, інформація про які взагалі відсутня, адже люди лікуються самостійно, вдома, не звертаючись за допомогою до лікувально-профілактичного закладу.

Практично всі гострі кишкові інфекції проявляються однаково: у хворого з’являються нудота і блювота, болі в животі, виникають розлади випорожнення (діарея). Діарея нерідко поєднується з підвищенням температури тіла та інтоксикацією.

До цих хвороб відносять такі, що виникають через вживання їжі, забрудненої патогенними мікроорганізмами, — дизентерія (шигельози), ешеріхіози, сальмонельози, ієрсиніоз тощо.

Дизентерію здавна називають хворобою брудних рук. Резервуаром збудника і джерелом дизентерії є людина — хворий або безсимптомний носій. Найбільше епідеміологічне значення мають хворі з легкою або стертою формою дизентерії, особливо ті, хто має відношення до харчової промисловості та закладів громадського харчування та можуть забруднити готові страви та продукти харчування.

При сальмонельозах джерелами інфекції можуть бути всі види тварин, а також хворі люди та носії збудників сальмонельозу. У хворих тварин за життя, а також при недотриманні людьми правил забою (домашньої птиці, свиней і рогатої худоби) м’ясо може бути забруднене сальмонелами. Збудники захворювання також часто зустрічаються і в яйцях домашньої птиці (у курячих і особливо качиних).

Зараження відбувається, як правило, в теплу пору року, коли порушується технологія обробки їжі і при неправильному її зберіганні. Потрапивши в харчові продукти, збудник сальмонельозу починає швидко розмножуватись і досягає кількості, достатньої для зараження. Ознаки хвороби з’являються при вживанні в їжу забруднених сальмонелами продуктів після прихованого (інкубаційного) періоду, що триває від 6 годин до 3 діб.

У більшості випадків захворювання дітей джерелом інфекції є хворі люди (батьки) або носії сальмонел, які при недотриманні правил особистої гігієни руками можуть забруднювати продукти харчування або предмети догляду за дітьми.

При стафілококовому отруєнні джерелом інфекції також є людина. Але в даному випадку - та, у якої є гнійничкові ураження шкіри: рана кисті, що нагноїлась, панарицій і т. д. Особливу небезпеку представляють гнійничкові захворювання у кухарів та кондитерів. Стафілококи швидко розмножуються в солодких продуктах (кондитерські кремові вироби, кисіль, компот і т. ін.). Розмножуючись, бактерія виділяє отруту (токсин). Уже через кілька годин після вживання продуктів, які містять стафілококовий токсин, починається захворювання.

Ієрсиніоз - це гостра кишкова інфекція, яка передається від тварин до людей і супроводжується алергічними і токсичними проявами, ураженням багатьох внутрішніх органів.

Основним джерелом бактерій є домашні тварини, гризуни, худоба. Людина також може бути переносником інфекції, проте такі випадки дуже рідкісні. Найчастіше вогнищеві епідемії виникають саме внаслідок поширення захворювання гризунами. Зазвичай бактерія потрапляє в організм людини разом із забрудненою екскрементами хворих тварин водою та їжею (овочі, фрукти тощо).

Необхідно акцентувати увагу на тому, що заражені мікробами страви та харчові продукти в більшості випадків виглядають свіжими, доброякісними та привабливими.

Таким чином основними причинами спалахів гострих кишкових інфекцій є грубе порушення правил особистої гігієни - як особами, які готують страви, так і тими, хто їх вживає. Також до гострих кишкових інфекцій дуже часто призводить порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах та з порушенням правил товарного сусідства, без дотримання належного температурного режиму. Не менш важливими є якість харчових продуктів і сировини, з яких готується страва.

Досить великий ризик несуть у собі продукти (як готові страви, так і сирі м'ясо, молоко, риба тощо), придбані на стихійних ринках.

Профілактика харчових отруєнь є невід'ємною складовою боротьби з ними. Заходи з профілактики гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь в побуті не є складними і полягають в наступному:

  • у першу чергу слід звернути увагу на ті місця, де ви зазвичай купуєте продукти і готові страви; ні в якому разі не купуйте їх на стихійних ринках, з рук, з землі;
  • дотримуйтесь технології приготування страв;
  • зберігайте сирі (необроблені) харчові продукти окремо від готових страв та продуктів, готових до вживання;
  • ретельно очищайте, мийте сирі продукти перед їх приготуванням та вживанням;
  • не готуйте страви з запасом;
  • обов'язково дотримуйтесь правил особистої гігієни – ретельно мийте руки після відвідування туалету та перед приготуванням і вживанням їжі.

Що ж стосується суб'єктів господарювання — власників і керівників закладів громадського харчування (в т.ч. харчоблоків), підприємств харчової промисловості, об'єктів торгівлі, то все дуже просто, а саме: дотримання вимог санітарного законодавства в повному обсязі гарантує, що виготовлена продукція буде якісна і безпечна.

І наостанок. Пам'ятайте: відповідальність за якість та безпечність будь-якої продукції, що випускається, виготовляється і реалізується, в повній мірі лежить на суб'єктові господарювання. А відповідальність за страви, приготовлені вдома, — особисто на кожній людині.

В.о. начальника Управління

Держпродспоживслужби в     

Сколівському районі                                                                       В.І. Лучків


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора