Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Мешканців області інформують про можливі ризики трудової міграції

Дата: 04.01.2018 10:59
Кількість переглядів: 559

З метою запобігання насилля, зловживань, сексуальної та трудової експлуатації, а також для підвищення обізнаності населення щодо ризиків при виїзді на роботу за кордон, Львівський обласний центр зайнятості минулоріч провів 267 тематичних заходів з питань запобігання нелегальній трудовій міграції, торгівлі людьми та експлуатації дитячої праці, у яких взяли участь майже 3,5 тисячі осіб.

Під час виїзних акцій, тренінгів, семінарів, зустрічей за круглим столом тимчасово непрацюючим мешканцям Львівщини розповіли про норми чинного трудового законодавства та пастки нелегальної зайнятості. Зокрема, спеціалісти центру зайнятості закцентували увагу, що підприємства, які надають посередницькі послуги з працевлаштування за межами країни, повинні мати ліценцію Мінсоцполітики, а також на інших актуальних питаннях.

Пам’ятайте, виїжджаючи за кордон, важливо дотримуватися певних правил безпеки:

- Якщо ви отримали привабливу пропозицію працевлаштування за кордоном, але вагаєтесь, відвідайте сайт Програми боротьби з торгівлею людьми місії МОМ в Україні або ж подзвоніть безкоштовно зі стаціонарних телефонів на «гарячу лінію» Центру консультування мігрантів 8-800-505-50-10 та 527 - з мобільного.

- Обов’язково переконайтесь, що ваша робота за кордоном має законний статус. Працювати за кордоном можна лише в разі наявності робочої візи. Для роботи за кордоном вам необхідний офіційний дозвіл країни, що вас цікавить. В іншому разі, робота буде вважатися незаконною.

- Небезпека торгівлі людьми може торкнутись кожного. Для того, щоб уникнути цього, обов’язково зробіть ксерокопії всіх важливих документів, пов’язаних із виїздом (віза, паспорт, страховка, контракт, запрошення, тощо) та тримайте їх у безпечному місці окремо від оригіналів. Крім того, залишіть копії у своїх рідних та близьких. Ніколи нікому не віддавайте свій паспорт, окрім як працівникам посольств, консульських установ та прикордонних пунктів пропуску.

- Стережіться шахрайських агентств! Перш ніж скористатись послугами тієї чи іншої компанії, прискіпливо зберіть інформацію про неї. Зверніть увагу на те, що посередник повинен мати ліцензію Міністерства праці та соціальної політики України на провадження посередництва. Дізнатися про це можна за телефоном 8 044 289 50 97.

- Посередник зобов’язаний з вами у письмовій формі укласти договір.

- До підписання контракту на роботу з іноземною компанією фірма-посередник не має права вимагати плату за свої послуги.

- Якщо ви маєте інформацію про незаконну діяльність шахрайських фірм-посередників, що пропонують працевлаштування за кордоном, повідомте про це до Міністерства внутрішніх справ України. Телефон довіри: 8 044 254 76 04.

- Якщо за кордоном Ви потрапили у важку ситуацію, зверніться по допомогу до посольства або консульства України в країні перебування або зателефонуйте до Міністерства закордонних справ України за телефоном (+38 044) 238 16 57.

- Запишіть контактну інформацію організацій, які можуть допомогти вам захиститись від зловживань. Ви також можете звернутися по допомогу в неурядові та благодійні організації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора