Сколівська Районна Державна Адміністрація
Сколівський район, Львівська область

Держпродспоживслужби в Сколівському районі інформує: Ще раз про африканську чуму свиней

У зв’язку з  ускладненням епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней на території України, а саме виникненням 14-ти випадків захворювання з початку року, варто ще раз нагадати про особливості даного захворювання. АЧС є однією із найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю(98-100%), значними економічними збитками, зумовлених відсутністю вакцини. Вірус африканської чуми дуже стійкий в зовнішньому середовищі.  У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин – до 155 днів, копченій шинці – до 5 місяців, у гною – до 3 місяців. Механічно вірус може переноситись на взутті, колесах автотранспорту, комахами, гризунами.

      Характерними для хвороби є наступні ознаки:

  • раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;
  • підвищення температури тіла до 40.5-42°С;
  • зниження апетиту, в'ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазо­вих кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарив­шись в підстилку;
  • ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров'ю), частіше запор, сли­зисті виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок;
  • синюшність шкіри та червонувато-фіолетові плями черева, підгрудка, мошонки, вух, п'ятачка та кінцівок.

Власникам свиней для збереження свого поголів’я, недопущення виникнення захворювання і загибелі свиней необхідно виконувати такі застережні заходи:   

  • тримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх ви­гулу та      контакту з іншими тваринами.
  • Обслуговувати тваринлише у змінному спецодязі, використовую­чи окремі засоби догляду та інвентар.
  • Не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких примі­щень стороннім особам.
  • Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без су­провідних ветеринарних документів.
  • Не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин.
  • Не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без проварювання.

 

 При виявленні перших ознак захворювання або загибелі свиней (як диких так і домашніх) негайно повідомляти спеціалістів Держпродспоживслужби в районі.

« повернутися до списку новин