Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Військова служба за контрактом: вимоги, пільги та вакансії

Дата: 13.09.2017 09:12
Кількість переглядів: 857

На військову службу за контрактом до рядового, сержантського і старшинського складу приймаються: громадяни призовного віку, які мають вищу, професійно-технічну, повну або базову загальну середню освіту і не проходили строкової військової служби; а також військовозобов’язані та жінки, які не мають військових звань офіцерського складу, з відповідною освітою та спеціальною підготовкою. Вік для прийняття кандидатів на військову службу за контрактом становить від 18 до 40 років (граничний вік прийняття в особливий період збільшується до 60 років для чоловіків, для жінок – до 50 років). Основні вимоги під час відбору:

На військову службу за контрактом приймають якщо:

  1. За станом здоров’я кандидат на військову службу придатний за медичними показниками та показниками профвідбору.

  2.  У претендента на проходження військової служби відмінна фізична підготовленість та психологічна стійкість.

  3. Є загальноосвітній рівень.

  4. Присутня мотивація до військової служби.

  5. Сформований рівень ідейних цінностей, моральних та професійних якостей.

  6. Немає судимостей та скоєння тяжких злочинів.

Терміни військової служби за контрактом

Для громадян України, які вперше прийняті на військову службу за контрактом, терміни військової служби наступні:

– військовослужбовці, прийняті на посади рядового складу – строк на 3 роки;

– військовослужбовці, прийняті на посади сержантського і старшинського складу – строк від 3 до 5 років залежно від згоди сторін;

– особи, які приймаються на військову службу за контрактом у період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану (настання воєнного часу) або оголошення рішення про демобілізацію – строком на 6 місяців.

Особливості контрактної військової служби для жінок

Вік: від 18 до 40 років (граничний вік призову для жінок збільшується до 50 років на час особливого періоду).

Посади та спеціальності: Жінки-військовослужбовці призначаються на такі основні посади: зв’язку—”телефоніст”, “телеграфіст” та інші; тилу—”кухар”, “кравець” та інші; медичні—”фельдшер”, “медична сестра” та інші; штабу—”діловод”, “відповідальний виконавець”, “бухгалтер” тощо.

5 кроків до контрактника

Крок 1: Прийти до свого районного військового комісаріату та більш детально дізнатися про військову службу у Збройних Силах України. Відвідати військову частину, яка зацікавила та дізнатися про майбутню службу та обрану спеціальність.

Крок 2: Подати усі необхідні документи.

Крок 3: Пройти медичне обстеження, професійний та психологічний відбір.

Крок 4: Підписати контракт, пройти курс навчання за обраною спеціальністю в військових навчальних центрах.

Крок 5: Прийти до обраного місця служби та пройти військову службу за отриманою спеціальністю.

Пільги для військовослужбовців-контрактників

1. Грошове забезпечення

Грошове забезпечення військовослужбовця залежить від займаної посади, військового звання, кваліфікації, терміну проходження військової служби. Наразі грошове забезпечення осіб рядового складу становить від 7000 гривень, сержантського складу – від 8300 гривень і вище.

Раз на рік надається: матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань у розмірі місячного грошового окладу (якщо є для цього відповідні підтверджуючі документи). Крім того, надається грошова допомога на оздоровлення у разі надання щорічної відпустки, у розмірі місячного грошового забезпечення.

Разом з тим, при переїзді до нового місця військової служби в інший населений пункт виплачується грошова допомога у розмірі 100% місячного грошового забезпечення на військовослужбовця та 50% місячного грошового забезпечення на кожного члена сім’ї.

2. Отримання житла за рахунок держави

Особи, які проходять військову службу за контрактом і не перебувають у шлюбі, можуть розміщуватися в спеціально пристосованих казармах у військовій частині, а сімейні – у сімейних гуртожитках. Військовослужбовці, які мають вислугу в 20 років і більше, мають право на отримання постійного житла.

3. Інші привілеї

Забезпечення військовослужбовців за контрактом безкоштовними обідами у робочі дні (або за бажанням грошовою компенсацією у розмірі вартості набору продуктів на приготування обіду).
Безоплатна медична допомога у військово-медичних закладах охорони здоров’я .
Право на санаторно-курортне лікування та відпочинок у санаторіях, будинках відпочинку, пансіонатах і на туристських базах Міністерства оборони України (один раз на рік).
Отримання освіти у вищих навчальних закладах (вищих військових навчальних закладах) без відриву від проходження військової служби (за заочною формою навчання).
Право на пенсійне забезпечення незалежно від віку в тому разі, якщо на день звільнення зі служби вислуга становить 25 років і більше або за наявності трудового стажу 25 років і більше, з яких не менше ніж 12 календарних років і 6 місяців становить військова служба.

4. Перелік пільг для учасників АТО

Основні пільги учасникам АТО, які надаються відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та Податкового кодексу України зібрані в списку нижче:

  • безоплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів;

  • першочергове безплатне зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів);

  • безкоштовне забезпечення санаторно-курортним лікуванням або одержання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування;

  • 100% знижка для інвалідів війни та 75% знижка учасникам бойових дій плати за користування житлом (квартплата) та комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами)

  • безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів незалежно від відстані та місця проживання;

  • щорічне медичне обстеження і диспансеризація із залученням необхідних спеціалістів;

  • першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація;

  • виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100% середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи;

  • використання чергової щорічної відпустки у зручний час, а також отримання додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком 14 календарних днів на рік;

  • переважне право на залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці та на працевлаштування в разі ліквідації підприємства, установи, організації;

  • першочергове забезпечення жилою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов, та першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва, першочерговий ремонт жилих будинків і квартир цих осіб та забезпечення їх паливом;

  • одержання позики на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт жилих будинків і подвірних будівель,

  • по сплаті податків, зборів, мита та інших платежів до бюджету відповідно до податкового та митного законодавства;

  • позачергове влаштування до закладів соціального захисту населення, а також обслуговування службами соціального захисту населення вдома.

  • учасникам бойових дій надається право на позаконкурсний вступ до вищих навчальних закладів та переважне право на вступ до професійно-технічних навчальних закладів та на курси для отримання відповідних професій;

  • пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються в розмірі 25% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

  • щорічно до 5 травня учасникам бойових дій виплачується разова грошова допомога в розмірі, який визначається Кабінетом Міністрів України;

  • пільга зі сплати земельного податку.

  • не обкладаються військовим збором на період участі в АТО;

  • безкоштовне оздоровлення для дітей учасників АТО, підручники, проживання в гуртожитку, соціальні стипендії, повне або часткове навчання за рахунок бюджету, довгострокові кредити на освіту на пільгових умовах, соціальні стипендії;

  • час проходження військовослужбовцями військової служби в особливий період, зараховується в їх вислугу років, стаж роботи.

Бажаючим укласти контракт та проходити військову службу у Збройних Силах України звертатися для співбесіди і подальшого оформлення документів у Сколівський  районний військовий комісаріат за адресою: м. Сколе, майдан Незалежності 4, тел. 0325121292.

Заступник військового комісара –

начальник відділення комплектування Сколівського РВК

Р.І.МАЦИГІН

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора